В последно време често чуваме за криптовалутите. Новините за ръста или спада на биткойна редовно присъстват в големите медии, като броят на икономическите анализатори, правещи прогноза за пазара на различните "койни" постоянно расте. Мнозина обаче все още нямат ясна представа какво точно са криптовалутите. Връзката на биткойна и алтернативите му със света на компютрите, карат мнозина да наричат криптовалутите дигитални пари.

Объркването става още по-голямо предвид новините, че множество държави обмислят да приемат дигиталната валута като официален метод за разплащане. Китай, например, има амбициозната цел да въведе дигиталния юан в обръщение, като по този начин Пекин смята да заплаши глобалната доминация на долара. Така стигаме до въпросът от заглавието - Какво точно са дигиталните пари и различни ли са те от криптовалутите?

Криптовалути

За създаването на електронна валута фантастите говорят още от средата на миналия век. В края на 90-те години на ХХ век кристализира идеята за създаването на тъй нареченото "бит злато". Най-общо казано тя трябва да е независима от централните банки непроследима валута, разменяна по електронен път. За подобна възможност мечтаят множество онлайн пирати, хакери и някои от пионерите в интернет.

През 2009 година се ражда биткойн - първата криптовалута. Нейн създател е Сатоши Накамото. Това име обаче е псевдоним, като до ден днешен никой не знае истинската самоличност на "японеца".

Накамото успява успява да разработи достатъчно комплексна криптографска мрежа, която на практика да е софтуер с отворен код, която е напълно децентрализирана и не е под контрол от някоя институция като например централна банка. Това дава основание на Министерство на финансите на САЩ да я нарече "децентрализирана валута".

Днес милиони души по света ползват или са инвестирали в биткойн

Снимка: КОНТРАКС

Подобно на златото броят на биткойните е ограничен до 21 милиона, макар че достигането или "изкопаването" на цялото количество е почти невъзможно. Самото "копаене" или добиване се извършва от компютри, решаващи криптографска задача, при която потребителите проверяват съществуващите блокове от блоковата верига и създават нови с помощта на изчислителната мощ на машините си.

За да е легитимен, всеки блок трябва да съдържа доказателство за извършената работа, което подлежи на проверка от другите участници, когато на свой ред получат нов блок за изчисление.

Всичко е открито за всеки с необходимите познания и може да се провери. В течение на времето броят на биткойните за "изкопаване" намалява, а добива им става все по-труден и изискващ повече изчислителна мощ.

Ако трябва да обобщим, то можем да кажем, че по същността си биткойн прилича на дигитално злато или на електронната версия на някой друг природен ресурс.

Блокчейн технологията прави невъзможно създаването на фалшиви криптовалути

Снимка: iStock by Getty Images

А какво да кажем за цялото това "копаене". Всъщност, смисълът от него е свързан именно със сигурността и надеждността на криптовалутата. Тъй наречените копачи верифицират транзакциите, а тъй като те използват децентрализирани компютри, няма как да бъдат манипулирани. Това предпазва от кражба, фалшификация, промени в информацията и прави криптовалутите сигурни.

Но как поредицата от нули и единици може да има стойност?

На първо място, биткойнът позволява лесен трансфер между потребители, намиращи се на хиляди километри, като бариерите между тях са изключително малко. Така биткойнът теоретично придобива характеристиката на валута. Стойността му обаче зависи от пазара. Ако инвеститорите имат интерес и купуват биткойни, то цената му расте. Колкото повече нараства интереса на инвеститорите, толкова повече нараства и цената. Подобно на другите пазари, в един момент инвеститорите започват да продават активите си, за да реализират печалба. Това води до спад в цената, който може да накара други също да започнат да продават своите "койни". Така цената на биткойна може да прави резки движения нагори или надолу. Мнозина започват да гледат на криптовалутата, като на актив, в който да инвестират. 

Фактът, че макар с интересна идея, зад цената на биткойна не стои реална икономика, а единствено играта на инвеститорите и техните интереси, прави пазара високо-рисков.

Въпреки това, голямата пазарна капитализация от около половин трилион долара правят шанса цената на биткойна да падне до 0 на практика невъзможна. Винаги ще има хора желаещи да обменят и търгуват с криптовалути. Междувременно доста фирми и дори университети започват да предлагат възможността за плащане в биткойн или друга криптовалута.

Мнозина наричат биткойн електронна валута, но такъв ли е всъщност?

Снимка: Shutterstock

Въпреки това уважавани финансови институции все още не определят криптовалутите като пари. Китайската народна банка определя, че биткойн "принципно не е валута, а инвестиционно средство".

Най-общо казано принципът на всички криптовалути е сходен. Въпреки това между тях има разлики, като всеки проект се стреми да предложи по-големи ползи или да се обвърже по реален начин със световната икономика. Особено внимание заслужават Етериум и Кардано, които допълнително развиват блокчейн технологията зад биткойна.

Преход към дигитална валута?

Мнозина виждат в криптовалутите възможност за въвеждане на дигитална валута, пълно отпадане на фиатните пари. Ентусиастите на крипто пазара твърдят, че биткойна е по-добра алтернатива на златото, позволяваща бърз трансфер между различни потребители по целия свят.

Същността на блокчейн технологията и нейната надеждна криптография карат множество държави да видят в нея начин за дигитализирането на валутата си. Защо това е така? Именно надеждната криптографска същност на блокчейна и възможността за неговата проверка биха направили дигиталните пари невъзможни за фалшифициране.

Различен тип нули и единици

Дигиталната валута може да използва блокчейн технологията, но много по-вероятно е тя да е базирана на друг тип криптографска технология.

Подобно на криптовалутите трансферът и трансакциите с нея да стават много бързо и евтино. Разликите обаче са повече от съществени.

На първо място зад дадена дигитална валута и нейната стойност стои реална икономика. Цената й е много по-стабилна и на практика тя е естествено продължение на идеята за тъй наречените хартиени пари.

Дигиталната валута ще бъде издавана официално от упълномощените за това с нормативен акт институции във всяка държава или наддържавна организация. За разлика от криптовалутите броят им може да е неограничен.

И докато биткойна и останалите криптовалути са изцяло децентрализирани, то дигиталните пари са напълно зависими от централната банка на държавата или наднационалната организация, която ги емитира.

Към настоящия момент именно Централната банка издава фиатната валута и контролира нейното обръщение. Тези пари имат физическа форма (банкноти или монети), а електронен вид те придобиват чрез посредничеството на търговските банки и при избор на платежна форма от клиентите.

При новия вид дигитална валута, се планира централната банка директно да емитира електронни пари.

Електронните пари ще позволят по-бързи и лесни транзакции

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дигиталните пари могат да позволят по-голям контрол над икономиката и икономическите процеси на държавата или организацията, която ги създава. Освен това те могат да позволят и по-ясно следене на потребителското и икономическо поведение на всеки. Именно по-голямата проследимост би позволила на правителството да управлява по-добре паричното предлагане на страната.

Така се оказва, че най-голямата разлика между дигиталните пари и криптовалутите е философска и по оста на централизация и децентрализация. Това обаче не означава, че между тях няма и връзка. Все по-голямата популярност на криптовалутите и тяхната голяма ценова нестабилност карат мнозина да поискат по-стабилна алтернатива. Различни държави и наднационални организации започват все по-сериозно да обмислят идеята за въвеждането на дигитална валута, а за това помага и популярността на крипто парите. Веднъж въведени от някоя голяма икономика, другите големи държави ще последват. Много бързо човечеството ще осъмне с дигитален юан, долар и евро.

И тогава нулите и единиците ще придобият конкретна стойност, въпреки ниската си ценност сами по себе си - точно по подобие на традиционните банкноти, чиято хартия не е особено скъпа. За сега обаче няма ясно мнение относно икономическите, социални и индивидуални ефекти на подобно действие, но то изглежда все по-вероятно. Шансът само след няколко десетилетия да имаме виртуални портфейли, в които да държим както дигитално евро, така и биткойни изобщо не е за подценяване. Междувременно дигиталното банкиране и извършването на финансови операции от телефона вече е факт.

 

*В материала има продуктово позициониране