Криптовалутите не са истински валути. Това се посочва в позицията на няколко банкови федерации в Китай, които предупреждават за опасност от спекулации.

Изявлението донесе спад на цената на биткойна.

И макар че Китай забранява трансакциите в криптовалути, той ускорява подготовката за пускане на собствена виртуална валута, която ще се издава и регулира от централната банка, отбелязва АФП. 

Преди време азиатският гигант бе една от крепостите на биткойна, най-разпространената криптовалута. През 2019-а обаче Пекин направи рязък завой и обяви за незаконни в страната плащанията в криптовалути с аргумента, че те са инструмент в служба на "криминални дейности".

Китай се опасява от спекулативни рискове, идващи от криптовалутите, за финансовата система на страната и за социалната й стабилност.

Неотдавна котировките на виртуалните валути скочиха силно в чужбина, с което се активизираха и спекулативните дейности, посочват китайските банкери.

Това засяга силно сигурността на имуществото на хората и нарушава световния икономически ред, се допълва в комюникето на Националната федерация по онлайн финансиране, Китайската банкова федерация и Федерацията по плащанията и компенсациите.

След като Китай предупреди за опасност от спекулации с криптовалутите, курсът на биткойна днес спадна под символичния праг от 40 000 долара за първи път през последните три месеца.

Тази сутрин курсът на основната виртуална валута се понижи с 8 на сто до 39 600 долара, след като в ранните часове на деня се разменяше за около 43 602 долара.

Спадът обаче не спря дотук. Към 14:41 часа бълг. вр биткойнът вече бе поевтинял със 17,5 на сто до 38 154 долара. Малко по-късно най-популярната криптовалута вече се търгуваше за 38 390 долара (-16,58 на сто), показват данни на специализирания портал Койндеск (Coindesk).