17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тъпия коин е в силно негативен тренд от месеци. Не ми пробутвайте партенката, че някакви действия на властите в Китай сда го сринали. Освен това ако копачите в Китай са преустановили работа, това трябва да повиши цената на коинчето - защото ще намалее предлагането му.

Айде още един капацитет на тема "предлагане на биткойн..." Абе биткойна не е като баницата бе...! Режи, па яж. Големи сте икономисти всичките.

Не съм напълно съгласен, до колкото знам блокът се затваря на приблизително 10 Мин, а трудността зависи от цялостната изчислителна сила. Което ще рече, че ако тя нямаше и трудността трябва да намалее пропорционално, за да се запази интервала. Всеки може да изпраща прави на друг, това не може да се спре, но местата където парите се осребряват да борсите. Точно там правителствата могат да прилагат строг контрол и да налагат рестриктивни политики на големите играчи които копаят и това срива доверието, която веднага намалява цената, защото цялата концепция на криптото е, че имаш едно уникално виртуално нещо, което и другите искат и това определя цената му, ако никой не го иска, ти си го имаш, но нито може да размениш, нито да продаваш, защото никой не се интересува. Поправете ме ако бъркам. Поздрави!

Твърди се че копаенето е процес, който обслужва транзакциите. В такъв случай ако Китай спрат копането то транзакциите ще "забият"

Само се твърди но реално, са безмислени операции с цел товар на изчислителната мощност тоест начин да надуват балона

По-скоро падането на цената е намалило желанието на "копачите"

Играйте смело. Днес е 30к, утре 40...в други ден може да е 200к, а може и да е 200$.

Копачите отиват в Казахстан. Много евтина енергия и супер условия за копаене. Правителството на Казахстан привлича копачи от целия свят.

Казахстан ис дъ бест кънтри ин дъ уърлд....

на всички останали пазар. Но терминът ПАЗАРИ отдавна няма смисъл, защото все по-малко работи търсенето и предлагането - нпример - печатат се трилиони, а лихвите в банките по депозитите са ниски и отрицаталнии...

Що ли казах, че не я харесвам... Китайската икономика!

Някой тук е глупавичък. Като спрат да копаят, ще има малка наличност, тоест недостиг. Това вдига цената. Но виж, заявеното от Китай решение да забрани ползването на криптовалути, това срива цената. Ама вие сте си балъчета... Какво да ви прави човек...

Точно така е. Не е в копането проблема с падането на цената. Ако беше само забрана за копане, това щеше да дигне цената на биткойна и щеше да падне само цената на копачките, щото много копачи щеха да си продават инструмента.

Не, няма да има недостиг на биткойни. Количеството биткойни в обращение не се влияе от това колко устройства ги "копаят".

вземи прочети малко за парите, а? А след това и за bitcoin и крипто-валутите. Само ще кажа, че не си прав и, че не му е тук времето и мястото да те образовам.

златното покритие на книжните пари. И тогава държавите, чрез банките си, поемат пълен контрол върху икономиката. Вече близо 50 години няма реален финансов пазар. Последният пример е в статията - спира се емитирането на крипто валата, а цената й пада..., просто защото пазарът не ралботи...

ех този златен стандарт.... на някои хора само алтъни са им в главите.

Дори китайците не могат да спрат прогреса...Въпросът не е в еклогичното "копане" на криптовалутите - а в невъзможността на правителствата да имат контрол над тях. Няма значение дали е Китай или САЩ - всички искат да имат финансов контрол. Сатоши Накамото заслужава нобелова награда за икономика....добре, че е останал анонимен, защото отдавна да са го приключили.

Китай ли? Китай има контрол върху всичко И знаеш ли какво? Населението знае и е гордо с това ?

Населението е гордо, защото по-добро от това не знае! Робско население!

За да имат контрол над биткойна трябва Китай да притежава 51% от изчислителната мощ, което не е невъзможно, но е безсмислено, защото ще изчезне стойността на самия биткойн. Така, че китайците притискат техните миньори всъщност е добра новина за останилите- особено в САЩ, тъй като американците се притесняват от доминацията на китайските миньори.

шегуваш ли се? Какво стана с протестиращите в Хонг Конг, дето ККП уж нямаше контрол върху тях? с тея миньори проблемът е по-скоро, че не копаят вярната валута :D

няма никава логика, тая ценна стока като не се копае би трябвало да скача, що тъй?

Защото малките крипто миньори в Китай продават всичките си BTC, за да си покрият разходите и да преустановят дейност. Големите се изнасят в съседни държави и си продължават. Сегашното е "отръскване на дървото" - малките умират, губейки почти всичко, а "китовете" купуват тънко и реализират милиони печалби.

Продават не щото нема да копат, а защото Китай на практика забранява използването на биткойн и подобни като разплащателно средство на 1/5 от световното население в момента, при това населението на най- силната икономика в момента и с най- голям разстеж.

Ама защо не поскъпват? Щом се копат по- малко начи има дефицит, тия дека са налични требва да са по- скъпи, пък то обратното.

При цоца, колкото по- малко доларе имаше за продаване на Магурата, толко по- скъпи беа, па тука обратното. Много странно!

Защото количеството добити биткойни не зависи от това колко миньора копаят едновременно. Което щеше да ти бъде ясно, ако беше отделил няколко часа време да научиш как функционират нещата, вместо да се излагаш с псевдо-икономически коментари.

Чекай малко сега дебел, я това го знам и точно тва е проблема! Копач на злато не значи винаги и собственик на злато и търговец на злато. Щото е странно ако е така винаги. При златото, когато притока от добив намалява, наличното златото обикновено е нагоре, не надолу.

Най-голямата ти грешка е, че приравняваш добиването на биткойни с "копането" на злато. Оттам идват всички други грешки в разсъжденията ти за цените на двата актива.

Баце, не се занимавай с тая гме4 тука - не искат да те чуят и не могат да те разберат, неграмотни по отно6ение crypto ...

миньорите валидират извършените транзакции. При липса на миньори цената да прехвърлиш в друг портфейл расте. Като падне ползваемостта и цената пада. С по-малко миньори биткоините не стават по-малко, а поддръжката на системата по-трудна

По-малката дигитална валута етер.... Майко мила! Не е ЕТЕР, а е спирт!

Пирамидата крипто се пропуква, кой ще спечели и кой ще бъде унищожен....

тя тая пирамида се пропуква откакто е създадена, а продължава да е най-скъпото нещо...

Ей, не се научихте кое е пирамида и кое — не. Байно, ти прочете ли статията, преди да дойдеш отдолу да си пишеш глупостите? Комунистите идват и ти спират бизнеса; като всеки рационален човек, излизаш на борсата и си продаваш биткойните, понеже не се знае знае ли се. Какъвто е случаят с абсолютно всяка друга стока и услуга, когато има повече желаещи да продават, отколкото да купуват, цената спада. Дори при това положение, цената в момента е над 3 пъти по-висока от миналия декември. При пирамидалните схеми паричният поток винаги върви в една посока: от новите инвеститори към старите. А пък цената ходи винаги и само нагоре до момента, в който схемата се срути. Когато това стане, инвестицията в пирамидата става НУЛА. Не пет долара, не петдесет долара, не пет хиляди долара — НУЛА. Аман от тъпи интерпретации. Спрете да мешате волатилност с други финансови термини, които явно не разбирате!!

Чекай малко сега дебел! Копач на злато значи ли винаги и собственик на злато и търговец на злато? Щото е странно ако е така винаги. При златото, когато притока добив намалява, наличното златото обикновено е нагоре, не надолу.

Иване, понеже виждам, че не те мързи да пишеш, очевидно и да четеш, без капка намерение за заяждане, ще бъда много благодарен, ако на непросветен човек като мен обясниш с пет приказки как става това копаене на крипто и какъв е смисълът му, защото на мен ми се струва като един балон, който рано или късно ще се спука. Как става "копаенето"? А също така - производството на нещо предполага, че от него има полза, а в случая самоцелно ми изглежда всичко.

С пет приказки няма как да стане... "Копането" на крипто е всъщност възнаграждение за извършването на нещо като счетоводно-нотариална услуга. Биткойн е средство за разплащане между две страни без нуждата от доверен посредник. Ако си купувал или продавал имот, тогава знаеш каква е ролята на нотариуса — той се уверява, че двете страни по сделката са правоспособни и че едната има парите и може да ги похарчи (не са запорирани от съдия-изпълнител заради дължими данъци примерно), а другата разполага с имота (не е под възбрана, или притежаван от друго лице). Когато се увери в обстоятелствата, нотариусът изповядва сделката и я вписва в съответния регистър. И ако аз утре искам да узная кой е новият собственик на имота, мога да проверя в Агенцията по вписванията. Биткойн транзакциите функционират по същия начин, но вместо двамата с теб да търсим нотариус, разчитаме на огромна мрежа от компютърни "нотариуси", които атестират за това, че аз съм превел Х биткойна на теб. Докато мнозинството (50% + 1) от тези възли са в консенсус, че тази сделка съществува, тя е факт. Трябва обаче да има нещо, което да пречи на твоя съсед Пешо от партера, да си направи друга, двойно по-голяма мрежа от твоята и да наложи консенсуса, че аз съм платил на него, вместо на теб. "Копането" на биткойни е точно това нещо. Миньорите събират на едно място определено количество биткойн транзакции; слагат им една контролна сума и слагат номерче. Така събраните транзакции влизат в един блок, и блоковете се редят на верига един след друг: всеки следващ блок съдържа своя номер, своята контролна сума, и номера и контролната сума на предишния блок. По този начин, ако искаш да се върнеш във времето и да фалшифицираш транзакция, записана в предишно блокче, няма да ти се получи, понеже контролната сума ще се промени и веригата от блокчета (block chain...) ще се скъса. За да не може обаче всеки да си прави каквито иска по съдържание блокчета, правото да се публикува нов блок се придобива чрез изпълнение на проста логическа операция (това, което неразбиращите-пишещи за биткойн наричат "поредица от сложни математически изчисления") а реално е елементарно: трябва да се намери поредица от символи, на които след прилагането на SHA256 хеш операция се получава друга поредица от символи с определен брой нули отпред. Тази операция е въпросното "копане", което консумира електричество, и тя определя кой миньор придобива правото да публикува нов блок с транзацкии. Задачата е така измислена, че статистически средно веднъж на 10 минути да се намира решение. Ако решенията почнат да идват по-бързо от веднъж на 10 минути за определен интервал от време, сложността на задачата (броят нули отпред) се увеличава. Съответно, ако от мрежата отпаднат миньори (както се случва сега заради събитията в Китай) след определено време сложността на задачата спада. Възнаграждението за миньор, който първи е открил решение на задачата, е правото да си припише известно количество новосъздадени биткойни, плюс таксите за включване на транзакциите в този блок. В началото за всеки нов блок имаше награда 50 биткойна, и на приблизително всеки 4 години тази награда се намалява наполовина; в момента сме в 4-тата епоха и наградата е 6.25 BTC. Тоест, копането не е самоцелно. Копането е неотменима компонента на сигурността на криптовалутата, по същия начин по който армиите са гарант за сигурността на държавата, а сейфовете и бронираните камиони са гарант за сигурността на хартиените пари. Хората това масово не го разбират и си мислят, че някакви хора "копаят" нещо си някъде, и то автоматично ги прави богати. Това не е вярно. Копането, само по себе си, няма парична стойност. Монетарната стойност на биткойна се формира от сделките за покупко-продажба и зависи от моментното търсене и предлагане, както и от увереността на инвеститорите в бъдещето на самия актив. Точно както е с абсолютно всяка друга валута. Да, цената на биткойн, изразена в долари, евро и т.н. е неустойчива. Това ще бъде така още много дълго време, понеже реално ние все още не знаем реалната стойност на този актив. Знаем (поне тези от нас, които са мислили по темата достатъчно), че биткойн има потенциала да бъде по-добра валута от хартиените пари, понеже зад него не седи централна банка, която да печата нови хартишки без покритие, и няма търговски банки с частичен резерв, които да създават нови пари от нищото чрез кредитиране.

Бай Иване, как да не става с 5 приказки? Миньорите са новите банки, картови оператори, SWIFT, MoneyGram, Amercan Express ако щете. Вместо долари и марки рабоят с bitcoin, Etherium, dodgecoin или подобни сбъркани имена. Прочее някой беше сметнал, че VISA превърта много повече пари с много по-малко ресурси.... Е с по-голяма вероятност за грешки де. Балонът е в стойността на валутата, не в копаенето

Миньорите са новите банки, картови оператори, SWIFT, MoneyGram, Amercan Express ако щете. Вместо долари и марки рабоят с bitcoin, Etherium, dodgecoin или подобни сбъркани имена. Ами не е точно същото. Компаниите, които си цитирал, са монолитни организации. Ако VISA рече, че бай Иван не може да ползва нейните услуги, пластмасовите правоъгълничета в моя портфейл спират да работят и аз ставам парий — не мога да си резервирам хотел, самолетни билети, кола под наем и т.н. Докато миньорите са самостоятелни и в перманентна конкуренция един срещу друг: ако един биткойн пул откаже да включи моята транзакция, пет други пула ще я включат охотно, понеже техният стимул е да максимизират печалбата. Виж какъв сМех стана с пула на Marathon, който иска да цензурира биткойн, като включва само транзакции от "чисти" спрямо FATCA адреси. Всички други пулове си го преместиха в другия крачол, а "санкционираните" не разбраха, че са санкционирани. Работата на миньора в биткойн екосистемата е като на високоплатен чистач в обществена тоалетна. Неговата задача е да ходи след потребителите :) Той няма технологична инициатива и няма шанс за иновативност — не може да променя правилата на консенсуса, а само може да ги прилага. Всички, които се опитаха да упражняват натиск над развитието на биткойн чрез изчислителната мощност на миньорите, се провалиха зрелищно. И ще продължават да се провалят, именно понеже миньорите сами по себе си не създават принадена стойност, а само "берат" плодовете от оценката на криптовалутата, която правят притежателите и трейдърите.

Корекция: OFAC, не FATCA.

баш си е същото - "новите" е съществената, бих казал еволюционна част. картовият оператор като спре да иска да ти е клиент звъниш си на банката и си местиш парите при конкуренцията - Мастър Кард, Американ Експрес, carte Blanche, etc. вече и Apple Pay и един куп други подобни. Ако някоя държава те посочи, няма как да избягаш, защото няма как да си скриеш транзакциите... ledger-а помни всяко сатоши дето ти е минало през портфейла от къде е дошло и къде е отишло. Гарантирам ти, че китайците (понеже първи я прегърнаха идеята и предполагам на институционално ниво са най-напред) до година, две ще имат контрол поне върху биткойн мрежата, ако и да е забранена. Предвид, че към момента китайците имат около 75% от изчислителната мощ в Биткойн мрежата, колко трудно ще е според теб да си вземат колкото искат биткоина от произволен портфейл? В условието на задачата не се казва, но се подразбира, че най-добрите хакери на света са в мазетата на районното на МВР.

""Великият" Китай, добре ама при комунизма е така = нареждат отгоре и ти спират бизнеса, нищо че си вложил стотици хиляди за мощни компютри.

Gugnelid

С токсичния бизнес е така... високорисков с висока възвращаемост.

Китай и екология - ти чуваш ли се?

Другари, проверявайте си новините. Не 8ми Януари, а 8ми Юни