Големи и не толкова големи минни компании като нидерландската "Нюрстар" (Nyrstar), руската "Ростек" и конгоанската "Гекамайнс" (Gecamines) могат да се възползват от обявените преди дни ограничения на износа на германий и галий от страна на Китай и вече готвят увеличаване на производството, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ние ще произведем германия, който е необходим, за да попълним евентуалния недостиг на пазара", обяви президентът на държавната "Гекамайнс" Ги Робер Лукама. "Ограниченията, наложени от Китай, ще вдигнат цената на германия и ще донесат повече средства за Демократична република Конго", добави той.

Страната, която вече е най-големият световен производител на кобалт и най-големият производител на мед в Африка, планира да увеличи и разшири добива си на различни минерали, които са от ключово значение за глобалния преход към нисковъглеродна икономика, включително литий, калай и редкоземни елементи. Планира се и увеличаване на добива на германий.

По думите на Лукама "Гекамайнс" иска да произвежда по 30 метрични тона германий от завода си в град Лубумбаши, който е почти готов. От септември той трябва да започне да преработва шлака от хвостохранилище и да извлича германий, който да се появи на пазара през октомври.

"Все още нямаме клиенти, но има проявен интерес", казва той. Според Лукама до договори за продажба ще се стигне още през 2024 г.

Заводът край хвостохранилището Бил Хил ще произвежда още мед, кобалт и сребро на ниска цена, тъй като извличането им от отпадъчни материали е евтино, допълва той. Проучва се възможността и за добив на галий.

"В миналото германият не беше важен и затова отиваше направо в хвостохранилището. Това обаче се променя, а търсенето му расте, което ни дава възможност да възродим тези мини и да ги превърнем в работещи проекти", заключава Лукама.

Русия също има възможност да увеличи добива на германий, обяви държавният конгломерат "Ростек", макар и предимно за вътрешна употреба, според Ройтерс.

Нидерландският конгломерат "Нюрстар" съобщи, че планира проекти за добив на галий и германий в Австралия, Европа и САЩ, а белгийската "Юмикор" (Umicore) обяви, че портфолиото й е достатъчно стабилно, за да поддържа доставките за своите клиенти.

Най-големият производител на германий в Северна Америка - канадската "Тек рисорсиз" (Teck Resources), също потвърди, че китайските ограничения няма да повлияят на нейното производство на германий.

Китайските ограничения върху износа на двата стратегически метала влизат в сила от 1 август, а в сряда (5 юли) влиятелен съветник по търговската политика в Пекин заяви че "това е само началото".

Предупреждението дойде ден, преди началото на визитата на американския финансов министър Джанет Йелън в Китай, като технологичният сблъсък между двете най-големи икономики в света е в центъра на срещите и дискусиите й в азиатската държава.

Междувременно Пентагонът съобщи, че има стратегически резерви от германий, но не и от галий. "Министерството на отбраната взема мерки, за да увеличи вътрешния добив и производство на критични за микроелектрониката материали, включително галий и германий", заяви лаконично говорител на ведомството.