Ограниченията върху износа на някои метали, използвани при производството на полупроводници, които Китай въведе, са "само началото" на налагането на подобни мерки, заяви днес влиятелен китайски съветник по търговските въпроси, цитиран от Ройтерс и БТА.

Думите му идват на фона на противопоставянето между Пекин и Вашингтон в технологичната сфера. Изострянето на деловите отношения се случва в навечерието на посещението на американския министър на финансите Джанет Йелън в Китай и на официалната покана, отправена от Пекин към дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел да посети Китай възможно най-скоро.

Бившият китайски заместник-министър на търговията Уей Дзянгуо заяви пред в. "Чайна дейли", че страните, които налагат ограничения на Китай, трябва да са подготвят за нови мерки от страна на Пекин, ако продължат да оказват натиск на азиатската страна. Той определи ограниченията за износ на някои стратегически материали, които Китай обяви, като "добре обмислен силен удар, който е само началото (на серия от мерки - бел. ред.).

Вече стана известно, че САЩ планират да ограничат достъпа на Китай до облачни услуги, като тези на "Амазон" и "Майкрософт". САЩ и Нидерландия смятат допълнително да ограничат продажбите на оборудване за производство на чипове от висок клас в опит да се предотврати използването им за укрепване на китайската армия.

През март правителството на Нидерландия затегна контрола върху износа за Китай на машини за производство на чипове за Китай, като забрани на компаниите си да продават най-модерното си оборудване за екстремна ултравиолетова литография (EUV). Следващата стъпка ще бъде да се ограничи износът на по-стари инструменти за дълбока ултравиолетова литография (DUV). В Нидерландия се намира гигантът в производството на чипове ASML.

"Ако (западните страни) продължат да налагат ограничения, насочени към високотехнологичния сектор на Китай, то ще последват още контрамерки", предупреди Уей Дзянгуо, който е ръководител на подкрепяния от управляващите в Пекин институт за анализи Китайски център за международен икономически обмен.

Акциите на някои китайски металургични компании продължават да поскъпват, тъй като инвеститорите залагат на повишаване на цените на международните пазари на металите галий и германий, чийто износ от Китай ще бъде ограничен, посочва Ройтерс.

Азиатската страна е водещ производител в света на галий и германий.

Галият се използва при производството на радарни инсталации, радио-комуникационни устройства, сателити и светодиодни (LED) осветителни тела.

Германият се използва при компютърните чипове с голяма изчислителна мощност и при оптичните кабели. Този метал има приложение и при производството на високотехнологични устройства с военно приложение, сред които уреди за нощно виждане и сензори за получаване на сателитни изображения.

Какви са експортните ограничения

Експортните ограничения, които налага Китай, трябва да влязат в сила от 1 август и ще се прилагат за осем продукта, свързани с галия - галиев антимонид, галиев арсенид, галиев метал, галиев нитрид, галиев оксид, галиев фосфид, галиев селенид и индогалиев арсенид. Продуктите свързани с германий, попадащи в списъка, са германиев диоксид, германиев епитаксиален растежен субстрат, германиев слитък, германиев метал, германиев тетрахлорид и цинково-германиев фосфид.

Износителите ще трябва да преминат през процедури за получаване на лицензи за износ, пише в изявление на китайското търговско министерство.

Всеки, който изнася тези продукти без разрешение или изнася над разрешените количества, ще бъде наказан, предупреждава министерството.