Китай е спестил тази година близо 10 милиарда долара от това, че е осъществил рекордни покупки петрол на по-ниски цени от три страни, подложени на санкции. Това показват изчисления на Ройтерс (Reuters), базирани на данни от търговци и тракери на търговията с кораби.

Агенцията определя това като нежелана последица от санкциите, наложени от Съединените щати и други страна на Русия, Иран и Венецуела - от намаляването на разходите за внос на петрол за рафинериите си спечели именно най-големият икономически съперник - Китай, който често критикува политиката на на едностранни санкции.

Анализът сравнява какво биха платили китайските вносители, закупувайки подобни сортове от производители, над които не тегнат санкции.

Покупките от Китай освен това са спасителен пояс за Москва, Техеран и Каракас, чиито икономики иначе са ограничени от западните санкции и спада на инвестициите.

Вносът на по-ниски цени беше благодат, като увеличи производителността и маржовете за втория по големина потребител и преработвател на петрол в света, особено за малките независими оператори, и улесни доходоносния износ от държавните рафинерии на дизел и бензин в момент, в който страната е изправена пред икономически затруднения.

Китай е внесъл рекордните 2,765 милиона барела на ден (bpd) суров петрол по море от Иран, Русия и Венецуела през първите девет месеца на 2023 г., според осреднени данни, предоставени от тракерите на танкери Vortexa и Kpler.

Трите страни са осигурили една четвърт от вноса на Китай за периода, което е увеличение с около 21% спрямо 2022 г. и удвояване от 12-те процента за 2020 г., измествайки алтернативите от Близкия изток, Западна Африка и Южна Америка.

Въпреки че спестеното е малка част от стойността на вноса на петрол в Китай, тези доставки имат значение за независимите рафинерии, които са "опортюнистични купувачи и активно търсят изгодни сделки", каза Кан Ву, глобален ръководител "Проучвания и търсене" в S&P Global Commodity Insights.

Ройтерс отбелязва, че не е получила от външното министерство на Китай отговори на своите въпроси, освен типичното  изявление, че Пекин се противопоставя на едностранните санкции и че водената от Китай търговия е нормална и заслужава уважение и защита. Главната митническа администрация на Китай също не е отговорила на искане за коментар.

Проучването на Ройтерс показва, че от януари до септември Русия е доставила по море 1,3 милиона барела на ден суров петрол (средно, по данни на тракерите Vortexa и Kpler). Китай също така е внесъл около 800 000 барела на ден суров петрол Espo (руският експортен суров петрол на изток) по тръбопровод, според китайски търговски източници.

Вносът по море е основно Espo, доставян от руското тихоокеанско пристанище Козмино, както и Urals от Балтийско море.

През разглеждания период на 2023 г. общите руски доставки са нараснали с над 400 000 барела на ден спрямо година по-рано, като водещ сорт е Urals, според Vortexa, тъй като санкциите, предизвикани от нахлуването на Москва в Украйна (през 2022 г.), предизвикаха масово отклоняване на нейните петролни потоци от Европа към Индия и Китай.

Тази година Китай е спестил 4,34 милиарда долара чрез внос на руски петрол, въз основа на сравнението, което Ройтерс прави на месечните ценови разлики между сортовете Espo, Tupi от Бразилия и Urals спрямо петрола от Оман, използвайки ценова информация, предоставена от търговци.

От вноса на венецуелски петрол, предимно тежък сорт Merey, Китай спести средно 10 долара за барел в сравнение със сравнимия колумбийски суров петрол Castilla, показват изчисленията, базирани на данните на търговците. Страната е спестила около 15 долара на барел, купувайки ирански суров петрол срещу петрол от Оман.

Китай спести приблизително 4,2 милиарда долара, като внесе рекордните 1 милион барела на ден през същия период от Иран, 60% над върховите обеми от преди санкциите, регистрираните от китайските митници през 2017 г. 623 000 барела на ден, тъй като Техеран повиши добива до почти максимални нива и предложи отстъпки от $17 за барел спрямо Brent.

За сравнение, Оманският петрол имаше средна премия от $2 над Brent през първите девет месеца на тази година.

С приток на венецуелски петрол от около 430 000 барела на ден през януари-септември, според средната стойност по данните на Vortexa и Kpler, спестеното от Китай достига 1,17 милиарда долара.

Миналия декември Г-7, ЕС, Австралия, Канада въведоха ограничение на цената на руския суров петрол от до 60 долара за барел.

Говорител на Държавния департамент на САЩ каза в изявление, че с ценовия таван купувачите "сключват по-трудно сделки" при покупките си, ограничавайки приходите на Москва.

От 2021 г. насам САЩ са санкционирали повече от 180 физически и юридически лица, търгуващи с ирански петрол и нефтопродукти, и въздействието на санкциите е причинило хиперинфлация в Иран и спад на валутата му, каза говорителят.

Прилагането на санкциите на САЩ ще продължи за Венецуела и отношенията на правителството на (Николас) Мадуро с Китай не демонстрират сила, а неговата изолация "в рамките на световната общност".

Ако САЩ затегнат прилагането на санкциите срещу Техеран заради кризата в Израел, това може да ограничи износа на петрол от Иран, който се насочва предимно към Китай, смятат анализатори.