Глобалното търсене на петрол ще нарасне по-сериозно в дългосрочен план, отколкото се очакваше, според нов доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), цитиран от ДПА и БТА.

Дневното търсене ще достигне 116 милиона барела (един барел съдържа 159 литра) до 2045 г., което е около 6 милиона барела повече от предвиденото преди година, се посочва в публикувания днес годишен доклад на картела.

За 2023 г. ОПЕК очаква глобалното търсене на петрол да достигне 102 милиона барела дневно.

Правителства и политически партии преосмислят в момента стратегиите си за устойчивия енергиен преход, каза генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал-Гаис.

Поради разходите и свързаните с устойчивата енергия предизвикателства има съпротива срещу отказа от изкопаеми горива, заяви той.

"Призивите за спиране на инвестициите в нови петролни проекти са погрешни и могат да доведат до енергиен и икономически хаос", заяви Хайтам ал-Гаис. "Историята изобилства от многобройни примери за сътресения, които трябва да служат като предупреждение за това, което се случва, когато политиците не разбират добре сложността на процесите в енергийния сектор."

ОПЕК повиши и средносрочната си прогноза за търсенето - до 2028 г., позовавайки се на силното търсене тази година въпреки икономическите затруднения като високите лихви, както и на растежа на сухопътния транспорт.

През 2028 г. световното търсене ще достигне 110,2 млн. барела дневно спрямо 102 млн. барела дневно през 2023 година, прогнозира ОПЕК. Потреблението на суровината през 2027 г. ще се равнява на 109 млн. барела дневно спрямо 106,9 млн. барела дневно, прогнозирани през 2022 година.

Докато докладът на организацията за 2022 г. предвиждаше световното търсене да достигне плато след 2035 г., новият доклад предвижда нарастване на потреблението на петрол с още 1,6 млн. барела петрол дневно през последното десетилетие от прогнозния период.

До 2045 г. по пътищата в света ще се движат 2,6 млрд. автомобила или с 1 милиард повече, отколкото през 2022 г., очаква ОПЕК. Сред тези коли 72 процента ще бъдат задвижвани от двигатели с вътрешно горене макар електромобилите да са най-бързо растящият сегмент.

ОПЕК е основана през 1960 г. от Ирак, Иран, Кувейт, Саудитска Арабия и Венецуела. Впоследствие тя се разширява и включва 13 страни, които заедно осигуряват около 27 на сто от глобалното петролно производство.

Организацията си сътрудничи също и с група от 10 страни начело с Русия, за да управлява глобалните доставки и цените на петрола, като те заедно формират ОПЕК+.