Американската администрация засилва натиска върху западните търговски компании, застрахователи и корабособственици, за да им напомни да се придържат към наложения от Г-7 таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел (68.79 долара/барел към 12:43 часа б.вр. на 27 юли), предава Ройтерс, на която се позова БТА. До реакцията се стигна, след като той премина този праг и започна да се търгува над него, съобщават запознати източници и експерти.

Като начало, обаче, Вашингтон е избрал "мек" подход, за да не се стигне до взривяване на цените. От американското финансово министерство пишат писма и провеждат телефонни разговори, за да напомнят на участниците на петролния пазар да се придържат към наложените от Г-7 правила, посочват запознати. Представител на администрацията на президента Джо Байдън твърди, че подобни разговори не са преставали от налагането на ограниченията, но през последните седмици са станали по-интензивни.

По данни на Ройтерс руският петрол сорт Уралс се търгува над 60 долара от около две седмици. Финансовото министерство на САЩ изчислява средна месечна цена, което значи, че той може официално да бъде обявен за продаван над тавана след още две седмици, което и да предизвика по-сериозна реакция.

Администрацията обаче е решена да пипа бавно и внимателно, за да не предизвика хаос на пазара, който да вдигне рязко цените, обобщава агенцията.

27-те страни на ЕС, Г-7 и Австралия се споразумяха миналия декември за максимална цена от 60 долара за барел суров петрол с руски произход. През февруари т.г. беше фиксиран таван на цената за руски петролни продукти.

Беше наложена забрана за продажба, застраховане и транспортиране на руски суров петрол, освен ако не се продава под 60 долара за барел.

През месец май Вашингтон заяви, че таванът на цените е постигнал двете си цели: да намали приходите на Русия, като запази междувременно стабилността на световния енергиен пазар.

Москва намалява данъчната отстъпка при износа на суров петрол >>