Пекин ще наложи санкции срещу американски компании за доставка на оръжие за Тайван. Говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян заяви на редовен брифинг в понеделник, че "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), "Боинг Дифенс" (Boeing Defense) и "Рейтион" (Raytheon) са сред фирмите, на които се налагат ограничения, предаде ТАСС.

Говорителят не уточни в какво ще се изразяват санкциите, предаде Ройтерс.

"Решихме да предприемем подходящи стъпки за защита на нашите международни интереси. Ще наложим санкции на американски компании, които изиграха важна роля в този процес," каза говорителят и добави: "сред гореспоменатите компании са Lockheed Martin, Boeing Defense и Raytheon".

"Доставката на американско оръжие за Тайван сериозно подкопава принципа на един Китай, нарушава суверенитета на КНР и нарушава интересите ни в областта на сигурността. Ние изразяваме своя силен протест в това отношение и осъждаме подобни действия", добави дипломатът.

"Китай призовава САЩ да следват политиката за един Китай и разпоредбите на трите съвместни китайско-американски комюникета, да спрат да доставят оръжие на Тайван и да прекъснат военните контакти с него. Ще продължим да предприемаме необходимите мерки за защита на националния суверенитет и нашите интереси в областта на сигурността", заяви служителят на външното министерство на КНР.

На 22 октомври Държавният департамент на САЩ одобри възможни доставки на оръжие за Тайван в размер на около 1,8 милиарда долара. Съгласно разпространен по-рано доклад на Американската агенция за отбранително сътрудничество и сигурност става дума за доставка на крилати ракети SLAM-ER (производство на "Боинг"), артилирийската ракетна система (система за залпов огън с висока проходимост) HIMARS (на "Локхийд Мартин") и разузнавателни сензори MS-110 за самолети.

ТАСС отбелязва, че Тайван е управляван от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), се установяват след бягство на острова, победени в китайската гражданска война. Оттогава Тайван запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, съществували на континента, преди комунистите да дойдат на власт. Пекин смята Тайван за една от провинциите на КНР.

Още за американските военни доставки за Тайван

Държавният департамент на САЩ одобри възможните доставки на оръжие за Тайван в размер на около 1,8 млрд долара. Става дума за крилати ракети SLAM-ER с въздушно базиране, РСЗО HIMARS и разузнавателни сензори MS-110 за самолети, съобщи pan.bg. Държавният департамент на САЩ одобри възможната продажба на Тайван на 135 крилати ракети и компоненти SLAM-ER, с въздушно базиране за 1,008 млрд. долара. В допълнение, островната държава може да получи 11 установки HIMARS на стойност 436 милиона долара, както и шест бордови сензора MS-110 за изтребители на стойност 367 милиона долара.

Известно е, че след това уведомяване на Държавния департамент, Конгресът на САЩ разполага с 30 дни за изучаване на договора и евентуалното му блокиране.

Както агенция Ройтерс съобщи по-рано този месец, общата цена на доставките на модерни оръжия за Тайван може да бъде около 5 милиарда долара. Според агенцията американската администрация е готова също така да продаде безпилотни летателни апарати MQ-9 и брегови ракетни системи на Тайван.