Отказът на Европейския съюз от руските енергийни доставки след инвазията на Москва в Украйна няма да продължи вечно. Това каза Саад бин Шарида ал Кааби, министър на енергетиката на Катар, по време на енергийния форум на Атлантическия съвет, провел се в Абу Даби този уикенд, съобщи Си Ен Би Си.

"Европейците днес казват, че няма начин да се върнат към руския газ", казва катарският министър и добавя: "Всички ние сме благословени да можем да забравяме и да прощаваме. И мисля, че нещата се нареждат с времето".

Европа отдавна е най-големият руски клиент за много енергийни стоки, най-вече на природния газ. Страните от ЕС драстично намалиха вноса си на руски енергийни доставки, налагайки на Кремъл санкции в отговор на инвазията в Украйна.

Износът на газ от руския държавен енергиен гигант "Газпром" за ЕС и Швейцария е намалял с 55 на сто през 2022 г., съобщи компанията по-рано този месец. Намаляването на вноса драстично повиши енергийните разходи за Европа, принуждавайки ръководителите на петролните и газовите компании да се стремят към разработване на нови източници на енергия и да подкрепят алтернативни доставки.

На този фон Ал Кааби, който е и ръководител на държавната газова компания "КатарЕнерджи" (QatarEnergy), изрази мнение, че "руският газ се завръща в Европа".

Европа успя да предотврати голяма енергийна криза тази зима благодарение на мекото време и значителните запаси от газ, натрупани през последната година. Представители на бранша и анализатори обаче предупреждават за по-несигурна ситуация в края на 2023 г., когато тези запаси се изчерпят.

"За щастие те (Европа) не са имали особено голямо търсене на газ заради по-топлото време", каза още Ал Кааби. "Въпросът е какво ще се случи, когато те искат да запълнят своите хранилища през идната година, при положение, че на пазара няма да влезнат значителни количества синьо гориво до 2025 г., 2026 г. или 2027 г." "Така че мисля, че ситуацията ще бъде нестабилна за известно време", предупреди енергийният министър.

Междувременно по време на пресконференция главния изпълнителен директор на италианската енергийна компания "Ени" (Eni) Клаудио Дескалзи отхвърли думите на Ал Кааби, като заяви пред Си Ен Би Си: "Мисля, че войната все още е там и не е лесно да простиш на някого, който убива невинни хора, жени и деца и бомбардира болници. (...) И затова мисля, че повече от прощаването трябва да разберем значението на живота".

Дескалзи каза още, че войната в Украйна и енергийната сигурност са на първо място за него и неговата индустрия. Италия драстично намали зависимостта си от руския газ, като го замени с алтернативни източници, като Алжир.

Вчера "Eни" обяви откритието на ново офшорно находище на газ в източните части на Средиземно море, край бреговете на Египет.

Друг енергиен министър от Персийския залив, Сухайл ал Мазруей, отговарящ за енергетиката на Обединените арабски емирства, днес заяви, че за разлика от петролните пазари, които са балансирани, при газовите пазари не се забелязва такава стабилност.

"Вярвам, че пазарът е доста балансиран - това е, което виждаме на пазара на петрол", каза ал Мазруей, цитиран от Ройтерс. "На газовия пазар не е така, затова виждаме колебания на него", обясни той.