Катар обяви, че е сключил сделка с Берлин за доставки на втечнен природен газ за Германия за срок от 15 години, съобщават Ройтерс и ДПА.

Местната компания "Катар енерджи" (Qatar Energy) ще продава газа на американската "Коноко Филипс" (Conoco Phillips), която ще го доставя до терминала в пристанище Брунсбютел в Северна Германия, съобщи катарският министър на енергетиката Саад Шарида ал Кааби на съвместна пресконференция с главния изпълнителен директор на "Коноко Филипс" Райън Ланс. Кааби допълни, че преговорите с други компании за доставки в Германия продължават.

Доставките ще започнат през 2026 г., като годишно се предвижда транспортирането на 2 милиона тона газ.

Това е първата сделка за доставки на втечнен природен газ от катарското Северно поле към Европа и идва броени дни, след като "Катар енерджи" подписа 27-годишно споразумение с китайската "Синопек" (Sinopec) за доставки на газ.

Северното поле е част от най-голямото в света газово находище, което Катар споделя с Иран. Ислямската република го нарича Южен Парс.

Европейските страни в момента се опитват да заменят източниците си на енергия, след като Русия спря доставките на газ в отговор на санкциите, наложени заради нейната инвазия в Украйна. Като една от възможните алтернативи се разглежда втечнения природен газ - силно охладен под високо налягане природен газ, който е транспортиран с кораби в течно състояние, след което се регазифицира и пренася по тръбопроводи.