Енергийните въпроси доминираха в разговорите по време на първото официално посещение на премиера Кириакос Мицотакис в Катар в понеделник, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Правителствени източници съобщиха, че посещението е показателно за силния интерес и на двете страни към по-нататъшно засилване на двустранните отношения, особено в настоящия момент на регионална нестабилност и енергийна криза.

Фокус на разговора между Мицотакис и емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани беше поставен върху енергетиката, предвид водещата роля на Катар в производството на природен газ и стратегията на гръцкото правителство за диверсификация на енергийните източници и гарантиране на енергийната сигурност.

Мицотакис отбеляза, че предвид стратегическата позиция на Гърция в региона и нейната инфраструктура, страната може да служи като мост между Катар и Европа, като входна точка за енергия към европейския пазар, както през терминала за втечнен газ Ревитуса, така и през (изграждащия се терминал в) Александруполис.