Министърът на енергетиката на Казахстан Болат Акчулаков заяви, че държавата възнамерява да започне доставката на първата партида петрол по тръбопровода "Дружба" за Германия в следващите дни, съобщиха ТАСС и Gazeta.ru

Мисля, че доставките на петрол ще започнат в следващите дни, каза Акчулаков.

Доставките по тръбопровода "Дружба" засега остават извън обсега на санкциите, но рафинериите "Лойна" (Leuna) и "Швед" (PCK Schwedt), които са свързани с него, тази година не са поръчвали руски петрол. 

Държавата пое контрола над PCK Schwedt, въпреки че "Роснефт" (Rosneft) все още държи 54,17% от акциите в капитала на рафинерията.

Известно е, че петролопроводът "Дружба" е част на преносната система на руската компания "Транснефт" (Transneft). 

Преди няколко дни, на 17 февруари, се разбра, че казахстанската петролна компания "Казмунайгаз" (Kazmunaigaz) ще достави на Германия 100 000 тона петрол през тръбопровода "Дружба" през март за рафинерията PCK Schwedt, след като договори търговските и правни условия с всички заинтересовани страни. Това съобщи Ройтерс, като се позова на два източника, запознати с преговорите.

Сега казахстанският петрол трябва да замени руския, от който ЕС постепенно се отказа (с дерогации за няколко страни, сред които България), след като Русия нападна Украйна преди година. Правителството на Германия наложи от 1 януари забрана за внос на руски нефт по тръбопроводи от Русия (през "Дружба"). За да си осигури необходимите петролни доставки, то се обърна към редица страни, сред които е и бившата съветска република Казахстан. 

В средата на януари стана известно, че Казахстан ще достави 300 000 тона суров петрол на Германия през първото тримесечие на тази година. Доставките ще се осъществяват през територията на Русия по петролопровод, който принадлежи на руската държавна компания "Транснефт".

В края на 2022 г. руският вицепремиер по въпросите на енергетиката Александър Новак каза, че страната му е готова да позволи транзитния пренос на суров петрол от Казахстан до Германия по петролопровода "Дружба". Той определи като нормално едно такова искане,

Още в края на минлата година казахският оператор "Казтрансойл" подаде заявление за пренос на 1,2 милиона тона суров петрол за Германия през 2023 година.

Казахската компания отбеляза, че нефтът, транспортиран през петролопровода "Дружба", ще достига до Адамова застава в Полша, след което ще бъде доставен в Германия.

Наскоро властите в Казахстан обявиха, че казахският петрол ще бъде преработван в петролната рафинерия PCK Schwedt.