Казахстан ще достави 300 000 тона суров петрол на Германия през първото тримесечие на тази година. Доставките ще се осъществяват през територията на Русия по петролопровод, който принадлежи на руската държавна компания "Транснефт", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Нахлуването на Русия в Украйна принуди Германия да се опита да замени руските енергийни източници с алтернативни. Управляващите в Берлин наложиха забрана за внос на руски нефт по тръбопроводи от Русия, която е в сила от този месец. За да си осигурят необходимите петролни доставки, те се обърнаха към редица страни, сред които е и бившата съветска република Казахстан. Тя беше помолена от Германия да увеличи петролните си доставки.

На този фон Русия получава солидни приходи от транзитни такси, тъй като по нейните петролопроводи се транспортира суров петрол от редица други страни, отбелязва ДПА. Тези средства позволяват на управляващите в Москва да продължат да финансират военновременната икономика на страната си, дори и без да продават руски нефт, отбелязва ДПА.

В последните дни на 2022 г. руският вицепремиер по въпросите на енергетиката Александър Новак каза, че страната му е готова да позволи транзитния пренос на суров петрол от Казахстан до Германия по петролопровода "Дружба". Той определи като нормално едно такова искане,

Казахската компания за пренос на петрол и газ "Казтрансойл" обяви днес, че нефтът, транспортиран през петролопровода "Дружба", собственост на "Транснефт", ще достига до Адамова застава в Полша, след което ще бъде доставен в Германия.

Наскоро властите в Казахстан, които отговарят за управлението на енергетиката на страната, обявиха, че казахският петрол ще бъде преработван в петролната рафинерия "Пе Це Ка Швед" (PCK Schwedt) в Германия.

До септември миналата година тази петролна рафинерия беше собственост на руската компания "Роснефт", но германските федерални регулаторни органи я поставиха под държавен контрол, припомня ДПА.