По време на разговорите в Кремъл президентите на Казахстан и Русия Касъм-Жомарт Токаев и Владимир Путин са обсъдили създаването на "троен газов съюз", състоящ се от Русия, Казахстан и Узбекистан, с цел координиране на действията при транспортирането на руски газ през териториите на Казахстан и Узбекистан", заяви говорителят на казахстанския президент Руслан Желдибай.

Информацията бе потвърдена и от прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков. Путин е предложил на Казахстан и Узбекистан да създадат координационен механизъм в газовата сфера с цел развитие на инфраструктурата за потребление и транспортиране на "синьото гориво" както за вътрешни нужди, така и за външните пазари. "Идеята за създаване на газов съюз на Русия, Казахстан и Узбекистан е изключително актуална, тя отговаря на интересите на тези страни, заяви Песков, като уточни, че се предвижда се механизъм за координация, вероятно с някакъв вид юридическо лице.

Руският заместник министър-председател Александър Новак потвърди тази информация на IV руско-китайски енергиен бизнес форум, който се провежда в Москва.

На въпросния форум е била получена телеграма от китайския президент Си Цзинпин.

Пекин е готов да засили сътрудничеството си с Русия в енергийния сектор, партньорството ни в тази област е много силно, се казва в телеграмата

Си заяви, че въпреки външните рискове и предизвикателства Китай и Русия продължават да укрепват взаимодействието и сътрудничеството и да насърчават големи проекти за сътрудничество, демонстрирайки "високата сила" на енергийното сътрудничество. Той подчерта, че партньорството в областта на енергетиката е ключов елемент в бизнес сътрудничеството между двете страни.

"Китай е готов да работи с Русия за установяване на по-тясно партньорство в областта на енергетиката, за насърчаване на зелената енергия, за съвместно поддържане на международната енергийна сигурност и стабилност на производството и веригите за доставки и за нов принос към дългосрочното здравословно и устойчиво развитие на международния енергиен пазар", се казва в телеграмата, чийто текст беше разпространен от Китайската централна телевизия.

Според Александър Новак: Русия и Китай са увеличили търговския оборот в енергийния сектор с 64%. Русия е готова да разгледа възможността за участие на китайски компании в петролни проекти и заема твърда позиция по отношение на тавана на цените на петрола, който е неприемлив, независимо от нивото. Руските доставки на електроенергия за Китай може да се увеличат с 11% до края на годината. Русия планира да развива съвместно производство на енергийно оборудване с Китай и да увеличи доставките на втечнен природен газ за Китай с 32% за 10 месеца. Русия и Китай работят по взаимното откриване на сметки за енергийните компании, за да се избегне използването на SWIFT.