Руски подразделения за противовъздушна отбрана снощи са отблъснали украинска атака срещу помпена станция на петролопровода "Дружба" в Брянска област, която граничи с Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на губернаторът на областта.

"През нощта подразделенията за противовъздушна отбрана на руските въоръжени сили в района на град Новозибков отблъснаха атака на въоръжените сили на Украйна срещу станцията на петролопровода "Дружба". Благодарение на професионализма на нашите военни системите за противовъздушна отбрана унищожиха три безпилотни летателни апарата", съобщи Александър Богомаз в своя публикация в "Телеграм", цитиран и от БТА.

През последните седмици нападенията с дронове в Русия зачестиха, като често са насочени срещу енергийни съоръжения, отбелязва Ройтерс. Русия обвинява Украйна, въпреки че Киев публично отрича да е отговорен за атаките.

Петролопроводът "Дружба" доставя петрол на беларуските нефтопреработвателни заводи и го транзитира за Европа, посочва ТАСС. Тръбопроводът води началото си от Самарска област, минава през Брянск, след което се разклонява на два участъка: северен и южен, преминавайки през Беларус, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Германия, Унгария.