Украйна не планира да възобнови изпомпването на петрол по тръбопровода "Дружба", това е заявил говорител на руския държавен тръбопроводен оператор "Транснефт", предаде ТАСС цитирана от Ройтерс и БТА.

"Украинската страна, според информация от "Укртранснафта" (Ukrtransnafta), не планира да възобнови работата на петролопровода днес. Нямаме друга информация", каза говорителят на Транснет Игор Дьомин.

Украинският тръбопроводен оператор "Укртранснафта" не беше открит за коментар.

Операторите на нефтопроводи в Унгария и Словакия потвърдиха преустановяването на доставките на петрол за части от Източна и Централна Европа през участък от тръбопровода "Дружба", като се позоваха на "технически причини от украинска страна".

От унгарската енергийна компания МОЛ (MOL) посочиха, че по информация на техния украински партньор руска ракета е ударила електроцентрала близо до границата с Беларус, която осигурява електричество за помпена станция, и че това е довело до спирането.

По-рано днес външният министър на Унгария Петер Сиярто изрази надежда работата на петролопровода да бъде възобновена скоро.

"Транснефт" съобщи късно във вторник, че е бил уведомен от Украйна за временно спиране на доставките на петрол към Унгария заради спад в налягането на съоръжението. Това, както и падналите на полска територия ракети предизвикаха унгарския премиер Виктор Орбан да свика извънредно заседание на Съвета по отбрана към правителството.