Селскостопанските производители в Германия ще трябва постепенно да намалят употребата на глифозат и да я спрат изцяло от 2024 година, за да опазят чисти местообитанията на насекомите. Това е заложено в законопроект, приет днес от германското правителство, предаде Ройтерс.

Идва краят на глифозата. Природозащитниците работят за това от дълго време. Глифозатът убива всичко зелено и отнема основата за живот на насекомите, каза в комюнике министърът на околната среда, опазването на природата и ядрена безопасност Свеня Шулце.

Селскостопанските производители критикуваха планирания закон, твърдейки, че той застрашава препитанието на семейните ферми, а забраните ще са по-малко ефективни за насърчаването на биоразнообразието отколкото сътрудничеството между фермерите и природозащитниците.

Глифозатът бе разработен първо от американската компания "Монсанто" (Monsanto), в последствие придобита от "Байер" (Bayer), като активна съставка на хербицида "Раундъп" (Roundup). Относно безопасността му избухнаха ожесточени дебати, след като агенция на Световната здравна организация заключи през 2015 година, че той вероятно е канцерогенен.

Макар регулаторните органи по света да обявиха глифозата за безопасен, "Байер" се съгласи да уреди 100 000 съдебни иска в САЩ за 10,9 милиарда долара, отричайки обаче твърденията, че "Раундъп" е канцерогенен.

Според германския проектозакон употребата на хербициди и инсектициди, които могат да навредят на пчелите, ще бъде забранена в определени райони.

Председателят на германската асоциация на селскостопанските производители Йоахим Руквид заяви, че предложеният законопроект е грешният начин за по-добра защита на околната среда. Партньорството между земеделските производители и екологичните организации с общи цели, мерки и стимули би било доста по-обещаващо, каза той.

Законопроектът трябва да бъде одобрен както от долната камара на германския парламент (Бундестага), така и от горната камара (Бундесраат), която представлява интересите на 16-те федерални провинции. Този процес обикновено отнема няколко месеца, отбелязва Ройтерс.