В САЩ започва днес първото федерално дело срещу прочутия хербицид Раундъп (Roundup) на агрохимическия гигант Монсанто (Monsanto), шест месеца след като болен от рак градинар спечели 78 милиона долара обезщетение в исторически процес в щата Калифорния, предаде Франс прес.

След Диуейн "Лий" Джонсън, 46-годишен баща на две деца, диагностициран с рак на кръвта - неходжкинов лимфом, който е нелечим - сега друг калифорниец, Едуин Хардъмен, обвинява глифозата, че е допринесъл за неговото раково заболяване от същия тип, предава БТА. Този жител на Сонома, северно от Сан Франциско, твърди, че е използвал обилно Раундъп против бурени в имота си още от 1980-те години до 2012 година, изтъкват неговите адвокати. Той подал жалба срещу Монсанто през 2016 година, след като бил диагностициран с рак.

Според жалбата агрохимическият гигант "е знаел или е притежавал елементи, за да знае, че Раундъп има недостатъци и не е сигурен препарат, и че може да причини рак или други заболявания или тежки наранявания".

В този федерален съд в Сан Франциско в момента се пренасочват над 760 от общо 9300 жалби срещу Раундъп в САЩ, отбелязва Ройтерс. Германската група Байер (Bayer), която купи Монсанто за 62,5 милиарда долара, отрича този хербицид да е опасен за здравето и изтъква, че той е разрешен от регулаторите по света.

Очаква се процесът да продължи до 25 март. Глифозатът е определен като "вероятно канцерогенно вещество" от 2015 година от един от клоновете на Световната здравна организация (СТО), но не и от европейските агенции за безопасност на храните и за безопасност на химическите продукти. Все по-голям брой организации се борят за неговата забрана, припомня АФП. Франция се ангажира да го забрани до 2021 година.