Дори да се стигне до напрежение с "Газпром", газовите доставки за април са гарантирани, тъй като потреблението ще спадне. Това каза по БНТ заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Президентът Владимир Путин подписа в четвъртък, 31 март, декрет за промяна на валутата, което европейските правителства определиха като неприемливо нарушение на договорените условия. По силата на указа за вноса на газ от Русия "неприятелските" държави (всички страни от ЕС) са задължени да плащат доставките в рубли. Българският премиер Кирил Петков коментира, че това е една "много добре планирана атака" и че руският президент умишлено е изпразнил европейските газохранилища преди началото на войната в Украйна.

"Факт е, че газохранилищата в Европа преди този зимен сезон бяха запълнени по-малко в сравнение с предходни години. Една от причините е липсата на достатъчно доставки на природен газ. Доколкото ми е известно, договорите за доставка на газ са били изпълнявани така, както са предварително заявени, но допълнителни количества не са били доставяни. Може би това е имал предвид премиерът", коментира Данаилов.

Европейската дирекция за енергетика е възложила юридическа проверка, за да установи има ли нарушения в директивата на Путин за плащането на газа в рубли. Механизмът предполага откриване на сметка, в която държавите да плащат в евро или долари, но сумите да се превалутират в рубли. При такъв сценарий поскъпването на газа ще зависи от курса на рублата който е плаващ, обясни Пламен Данаилов.

"Тук е много важно да се знае какъв е курсът на рублата, спрямо който ще се превалутират. Документите ще бъдат издавани в руски рубли, тоест финалната цена ще се плаща в рубли. В момента рублата е около 2 стотинки, но не знаем какъв курс ще бъде определен", обясни зам.-министърът.

"Булгаргаз" e платил в долари за доставката на природен газ от "Газпром експорт" за април, както е по договор, съобщи в последния ден на март БТА, като се позова на  Министерството на енергетиката.

На въпрос дали трябва да сме солидарни с ЕС и да се откажем от руския газ, ако има нарушение спрямо от някоя от европейските държави, Данаилов отговори, че трябва да сме единни, в противен случай ЕС ще стане уязвим.

Говорителят на руския президент - Дмитрий Песков каза в петък, 1 април, че промяната в изискванията към купувачите на газ ще засегне плащанията им от втората половина на април и "Газпром" ще работи със своите клиенти за прилагане на новите правила.

Строителството на газовата връзка с Гърция върви с доста ускорени темпове, завършена е над 90% и ще бъде изпълнена в срок, каза още зам.-министърът.

"Самата тръба предполага увеличаване на капацитета. В момента имаме резервиран капацитет за около 1 млрд. куб. м на година, което е около 1/3 от потреблението на България. Възможно е да бъде увеличен и да бъде достигнато до около половината от потреблението само по тази газова връзка".

В Чирен в момента има 90 млн. кубични метра природен газ (при капацитет на активен газ около 550 млн. куб. м на година - б.р.), дневният капацитет на хранилището може да компенсира доставките за един месец, отбеляза Данаилов.