Доставките на газ от Русия за Европа през газопроводи през 2021 година са на исторически максимуми, Газпром е увеличил добива на газ с 18,4 на сто на годишна основа. Обвиненията, че Газпром не доставя достатъчно газ са абсурдни, заявява в статия в корпоративния вестник на Газпром началникът на отдела по управление на договорите и ценообразуването в Газпром експорт Сергей Комлев, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите на Комлев Европа е увеличила вноса на тръбопроводен газ през първото полугодие на 2021 година с 31,5 милиарда кубични метра или 33 на сто. Основното увеличение се дължи на дела на основни потребители като Германия, Турция и Италия.

Според Сергей Комлев влиянието на метеорологичните условия за потреблението на газ в Европа е "могъщ и непредсказуем фактор". Фактическото потребление през първото полугодие на тази година се е увеличило с близо 39 милиарда кубични метра до 316 милиарда кубични метра. Влиянието на времето е причина за добавяне на 6,3 милиарда кубични метра за този период. През първото полугодие на 2020 година същият фактор е довел до спад на търсенето с 15,9 милиарда кубични метра.

През 2020 година времето е било в полза на купувача, а през 2021 година се е променило на противоположната страна - в интерес на продавачите, заключава Комлев.

Доставките на втечнен природен газ от САЩ в Европа не са стабилни вече две поредни години, продължава представителят на Газпром експорт. Според него миналата година ниската европейска цена е направила тези доставки неизгодни, а тази година тя е била рентабилна, но все пак не толкова привлекателна, колкото азиатската цена.

Комлев отбелязва, че делът на втечнения природен газ във вноса на Европа е намалял за първите шест месеца на годината от 41,5 на сто до 31 на сто. Причина за това е било преориентирането на потоците от Европа към Азиатско-тихоокеанския пазар и Латинска Америка.