Група евродепутати поиска от Европейската комисия да разследва връзката на "Газпром" с покачването на цените на газа в Европа, предаде Ройтерс. Те твърдят, че поведението на руската компания ги е накарало да се усъмнят дали не е налице манипулация на пазара.

Цените на газа в Европа се покачиха през последните месеци, което допринесе за увеличаването на цените и на електроенергията, като не се очаква тази година те да спаднат значително.

В писмо от онзиден, адресирано до Европейската комисия, около 40 евродепутати излагат подозренията си, че "Газпром" действа в посока увеличаване на цените на газа. "Призоваваме Европейската комисия незабавно да започне разследване на възможна умишлена манипулация на пазара от "Газпром" и на възможно нарушение на правилата на Европейския съюз за конкуренцията", се казва в писмото.

Евродепутатите изтъкват също, че подозират "Газпром" в опит да окаже натиск върху Европа за бързото стартиране на работата на газопровода на компанията "Северен поток 2".

"Газпром" обяви миналата седмица, че изграждането на газопровода "Северен поток 2" до Германия е завършено, като това ще удвои капацитета за износ на газ през Балтийско море.

"Европа може да изпадне в енергийна криза заради недостиг на количества природен газ", предупреди в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" на БНР енергийният експерт от базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брюгел" Симоне Таляпиетра. По думите му съвсем правилно е правителствата в различни европейски държави да вземат мерки, за да смекчат удара върху домакинствата. "САЩ изпратиха съобщение преди няколко дни, с което предупреждават за възможна енергийна криза в Европа. Трябва да се надяваме на топла зима, защото при по-ниски температури ще изпитаме трудности с количествата газ предвид нивото на доставките. Може да бъдем изправени пред недостиг на количествата, заради което правителствата трябва да подготвят планове за реакции, които включват и основните индустриални потребители на газ".