Националната газова компания на Гана подписа споразумение за изпълнение на проекта със своите партньори за изграждане на втори завод за преработка на газ (GPP Train 2) на приблизителна стойност от 700 милиона щатски долара, предаде ГНА за БТА.

Заводът, който ще бъде разположен в Атуабо в област Елембеле на Западната област, се очаква да бъде завършен в рамките на 24 месеца.

Това ще създаде 1500 преки и непреки работни места в енергийния анклав Атуабо и ще подпомогне стремежа за индустриализация на Гана.

На церемонията по подписването в Акра д-р Бенджамин К. Д. Асанте, главен изпълнителен директор на Националната газова компания на Гана (GNGC), подписа от името на "Гана газ (Ghana Gas), а д-р Хилтън Джон Мичъл, представител на консорциума, включващ интегрираната логистика, подписа за останалите партньори.

Изграждането на втора инсталация за преработка на газ с номинален капацитет от 150 милиона стандартни кубични фута на ден, с възможност за разширяване до 300, ще преработва допълнителни обеми суров газ от две находища в Гана.

Новото съоръжение за преработка на газ е част от стратегическия план за развитие на Ганайската национална газова компания и се очаква да увеличи националния капацитет за преработка на газ до 450 кубични метра дневно.

Той ще обработва суров газ с течни природни газове, фракционирани на чисти компоненти като пропан, бутан, пентан, както и стабилизирани кондензатни компоненти от двете ганайски находища.

В словото си на церемонията по подписването д-р Асанте каза, че проектът ще позволи на предприятието да се превърне в напълно интегрирана компания за газови услуги и надеждно да доставя газ и газови деривати също и на западноафриканския подрегион.

Това би изпълнило визията на компанията за доставка на газ по рентабилен и екологичен начин.

След като влезе в експлоатация, новият завод, ще подобри производството на продукти, преработени от природен газ до 80 процента, в сравнение със съществуващото съоръжение, което произвежда между 40 и 50 процента от газовите течности, каза д-р Асанте.

Д-р Хилтън Джон Мичъл, който се изказа от името на партньорите в съвместното предприятие, изрази ангажимента на консорциума да работи в сътрудничество Националната газова компания на Гана за доставките да стават по график и по рентабилен начин.

Националната газова компания на Гана е създадена през юли 2011 г. като дружество с ограничена отговорност, за да да изгражда, притежава и управлява инфраструктура за природен газ, необходима за събиране, обработка, транспортиране и маркетинг на газ.

(Информация, разпространявана по договор за партньорство на ГНА с БТА)