Eвропа обръща поглед към Африка, за да намали зависимостта от руските доставки на природен газ, тъй като конфликтът за Украйна продължава да ескалира. Този ход беше подкрепен от ръководителя на Африканската банка за развитие Akinwumi Adesina който каза това още през месец март. "Европа търси алтернативни източници за доставки на газ. Може да е Африка.", заяви той.

Сега Италия прави дипломатическа кампания за обсъждане на възможната диверсификация на вноса на енергия. Представители на страната посетиха Алжир и Египет преди Великден, а този месец - в Конго и Ангола.

Както показва инфографиката, изготвена от портала Statista, най-големите износители на природен газ на африканския континент днес са Алжир и Нигерия. Всяка от тези страни през 2020 г. е доставила за чужбина от 35 до 40 милиарда кубически метра синьо гориво (съответно 7-мо и 8-мо място в света).

Миналата година тези страни бяха единствените два африкански доставчика на газ за Европейския съюз. На тях се падат съответно 17% и 4% от вноса на природен газ в ЕС. Други големи играчи в региона са Египет, Либия, Екваториална Гвинея и Ангола. Въпреки че Африка на юг от Сахара има запаси от газ, към тях нямаше интерес от чужди инвеститори, които да осигурят необходимите вложения за индустрията, така че да се осигури достъп до Европа, според Al Jazeera.

Страни износители към Европа и газопроводи

Източник: Statista

Към момента газопроводите, които пренасят природен газ от Африка до Европа са три:

Transmed, която осигурява износ от Алжир за Италия (през Тунис), Medgaz, свързващ Алжир с Испания по море, както и Greenstream, свързващ Либия със Сицилия, разполагащ с по-скромен капацитета.

Заради дипломатическото напрежение с Мароко, Алжир затвори през октомври миналата година газопровода Магреб-Европа (GME), който минава през територията на съседната страна.

От 2027 г. се очаква газопроводът NIGAL, по който да се транспортира природен газ от Нигерия (сега той се транспортира основно по море), но строителството на този газопровод все още не е започнало.