Каквито и да е санкции, които спират потока на руски газ за западните страни, трябва да бъдат добре обмислени, тъй като тези, които ги налагат, могат да пострадат повече от санкционираните. Такова мнение споделят голяма част от германския бизнес и синдикалните лидери, съобщи ДПА.

Въпросът за ембаргото върху руското горива смущава Европа. От една страна малцина искат да купуват руски петрол и газ и да финансират страна, която е атакувала своя съседка. От друга страна голяма част от европейците не са сигурни как ще могат да отопляват домовете си и да движат икономиката си без руското гориво, което е значителен дял от вноса. Германия е особено зависима от руския газ, тъй като близо 50 на сто от газовите й доставки идват от Русия.

Преговорни групи, представляващи германски работодатели и синдикати, заявиха пред ДПА в съвместно комюнике, че се опасяват, че не е отделено достатъчно внимание върху това санкциите да не навредят на икономиките, които ги налагат.

Според работодателите и синдикатите сегашните предложения ще навредят на германската икономика и равнищата на заетост повече, отколкото на Русия, аргументирайки се, че липсата на газ ще означава спиране на производството, забавяне на промишлеността и загуба на работни места.

Начинът да се подпомогне Украйна е да се гарантира, че Германия има стабилна икономика и трудов пазар, според тях.