От дълго време политическият и бизнес елит на САЩ се трeвожи, че големият дял американски държавни ценни книжа (ДЦК), които Китай притежава, представлява стратегическа уязвимост за Америка, пише Карл Смит за Bloomberg, цитиран от Инвестор.

Тези страхове бяха подсилени от информациите, че китайски учени търсят начини да продадат щатските ДЦК. За да са искрени обаче, тези учени трябва да кажат на лидерите си, че това не само ще нанесе вреди на местната икономика, но и ще бъде от полза на Доналд Тръмп.

Голяма разпродажба на американски ДЦК би имала два основни ефекта върху САЩ и глобалните пазари.

Първият и най-очевиден ефект би било спадането в цената на американските ДЦК, което автоматично ще увеличи доходността им. Това на пръв поглед изглежда е срещу често изразяваните предпочитания на Тръмп за по-ниски лихви. Наистина доходността на щатските ДЦК следва неотклонно лихвите на Федералния резерв.

Желанието на Тръмп за по-ниски лихви идва от загрижеността за подкрепа на икономическия растеж. Той иска Фед да понижи ставките само за да може американските банки да вкарат в икономиката част от своите резерви в размер на 1,4 трлн. долара.