Tesla, отвори нова страница, като намали цените на редица от основните си пазари, включително Китай и Германия, съобщи Ройтерс (Reuters). Компанията вече намали цените в Съединените щати.

Компанията се опитва да се се пребори със спадащите продажби и засилващата се ценова война за електромобилите, особено с китайските производители.

Tesla, водена от своя главен изпълнителен директор, милиардерът Илон Мъск, съобщи по-рано този месец, че глобалните доставки на автомобили през първото тримесечие са спаднали за първи път от близо четири години.

"Цените на Tesla трябва да се променят често, за да съответства производството на търсенето", написа Мъск в X в неделя.

Tesla, лидерът на пазара на електромобили, разпали "войната" преди повече от година, като агресивно намали цените за сметка на маржовете на печалба.

Сега компанията намали базовата цена на обновения Model 3 в Китай с 14 000 юана (1930 долара) до 231 900 юана (32 000 долара), по информация от неделя в официалния й уебсайт, отбеляза Ройтерс.

В Германия цената на Model 3 със задно задвижване беше намалена до 40 990 евро ($43 670,75) от 42 990 евро през февруари.

Паднаха цените и в много други страни от Европа, Близкия изток и Африка, каза говорител на Tesla.

Цените в САЩ на автомобилите Model Y, Model X и Model S бяха намалени с 2000 долара в петък. В събота Tesla намали цената на своя софтуер за пълно самоуправление до $8000 от $12 000 - за пазара в САЩ.

Tesla се забави с освежаването на остарелите си модели, тъй като високите лихвени проценти намалиха апетита на потребителите за скъпи артикули, докато конкурентите в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, пускат по-евтини модели.

Този уикенд Мъск отложи планирано пътуване до Индия, където трябваше да се срещне с премиера Нарендра Моди, мотивирайки се със задължения в Tesla. Беше планирано от Делхи Мъск да обяви плановете на Tesla за навлизане на южноазиатския пазар, съобщи Ройтерс в събота.

Мъск каза миналия понеделник, че Tesla ще съкрати повече от 10% от работната сила в глобален мащаб, тъй като автомобилният производител се подготвя за първия си годишен спад в доставките.

Ройтерс припомня съобщението си от 5 април, че Tesla се е отказала от плана си да разработи своя дългоочакван достъпен електтомобил робо-такси. Тогава Мъск отговори, че "Ройтерс лъже", без да се обосновава. Оттогава той не е говорил повече за модела, оставяйки инвеститорите да очакват повече яснота.

Акциите на Tesla са паднали с 40,8% от началото на годината, отбелязва Ройтерс.

($1 = 7,2403 китайски юана ренминби)

($1 = 0,9386 евро)