Политиците да не забравят, че природният газ може и трябва да бъде част от възможностите за решаване на проблемите с изменението на климата. Това заявиха ръководители на енергийни компании по време на конференция във вторник.

"Най-важното нещо, което може да продължи да впечатлявате политиците е, че природният газ може и трябва да бъде голяма част от решенията за климатичните промени", заяви Микеле Хараденс, главен оперативен директор за преноса и доставката на газ в канадската енергийна компания Enbridge Inc. Тя отбеляза, че газът вече е "направил много за намаляване на емисиите на парникови газове в Северна Америка. Това е отлична добавка за възобновяемата енергия и осигурява евтин надежден архив, необходим за подпомагане на растежа на възобновяемата инфраструктура."

В Съединените щати емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива са паднали през 2020 г. до най-ниските си стойности от 1983 г. насам, тъй като електроцентралите, работещи на въглища, непрекъснато хлопват кепенците, а на тяхно място се появяват газови централи и възобновяеми еенергийни източници, сочат данните на Администрацията за енергийна информация в САЩ.

Хараденс отбеляза, че изграждането на повече газова инфраструктура не блокира емисиите в дългосрочен план, тъй като "можем да смесваме водород и възобновяем природен газ в газовия поток, а това спомага за намаляване на емисиите на парникови газове".

Според Анди Калиц, заместник генерален секретар на търговската група при Международния газов съюз (IGU), едно от най-важните неща, които големите икономически сили могат да направят, е да приемат данък върху въглеродните емисии.

3e-news.net