Въпреки руската инвазия в Украйна, САЩ продължават да смятат, че Китай е основната заплаха на 21-и век. Или поне това става ясно от представената на 26 май от държавния секретар Антъни Блинкън политика на администрацията на президента Джо Байдън по отношение на Китай.

Най-интересното е, че в центъра на съперничеството между двете големи сили не е нито китайската военна експанзия, нито сигурността на Тайван, а още по-малко свободата на корабоплаване в Южнокитайско море. Тези теми са важни и са споменати, но акцентът в американската политика спрямо Пекин е поставен върху технологичния сектор. Думите на Блинкън дори пораждат усещането за нов "момент Спутник", отбелязва френското издание "Франс ентер". Така било наречено пробуждането на САЩ през 1957 година, когато СССР изненадва света с първия сателит, изведен в орбита около Земята.

Тогава от страх, че САЩ ще бъдат надминати, американският президент Дуайт Айзенхауер създава НАСА, за да "завладее" Космоса, и по-малко познатата правителствена агенция към министерство на отбраната на САЩ, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия (DARPA). Целта била да се запази предимството в авангардните технологии.

Да се делокализира иновацията

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече реагира, след като Пекин публикува план "Китай 2025 година", в който изброява технологиите, в чиято област иска да стане световен лидер: изкуствен интелект, биотехнологии, квантова информатика и други. Но там, където Тръмп реши да наложи санкции, Байдън иска да приеме ръкавицата на съперничеството в иновациите, отбелязва "Франс ентер".

На 26 май Блинкън подчерта, че САЩ са слезли от първо на девето място по разходи за научни изследвания, докато Китай се е изкачил на втора позиция. Това стратегическо съревнование наред с КОВИД-19, който засегна веригите за доставки, подтиква към делокализация на иновациите.

Технологичният аспект е също толкова важен, колкото и военното съперничество

САЩ са решили да преминат на четвърта скорост, за да наваксат изоставането, най-вече в сектора на полупроводниците. Неотдавна Джо Байдън посети голяма фабрика за полупроводници в Южна Корея, като подобно съоръжение ще бъде изградено и в САЩ. Началото на надпреварата в областта на иновациите вече е дадено.

Технологичният аспект е също толкова важен, колкото и военният. Ако САЩ се бяха ограничили само до това да "удържат" (според реториката от времето на студената вода) Китай чрез регионалните си съюзи, то биха сбъркали века.

На 26 май Блинкън подчерта разликата между Китай и Русия, а именно, че Китай е световна сила - икономическа, технологична и военна, която иска да промени международния ред. В този смисъл за САЩ Пекин е по-опасен от Русия, отбелязва френското издание.

Американският урок е приложим и за Европа, където обаче изглежда не е толкова добре разбран. Старият континент се събужда от военна гледна точка под влиянието на случващото се в Украйна, но не бива да забравя "другата война", която е също толкова важна, за да не се окаже в позицията на васал през 21-и век. Въпреки някои усилия на Брюксел, Европа вероятно също се нуждае от "момент Спутник", заключва "Франс ентер".