Коментари - Двете страни на медала на освободеното украинско зърно | Бизнес.dir.bg
назад

Двете страни на медала на освободеното украинско зърно

Безмитният внос и съмнителното качество - две опасности пред българския пазар

Обратно в новината
| Редактор : Виктор Стефанов

Коментари - Двете страни на медала на освободеното украинско зърно | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Половин Европа яде украинска пшеница, а нашите не искаха да продават на резерва, но явно и още не могат да пласира, и украинското жито им е виновно, знаем се.

ще се толерира Украйна?!!! Стига сме се грижили за нея! Кога българското правителство ще си влезе в ролята и ще се погрижи за своя суверен! Как без санитарен контрол? Ходили ли сте в Украйна да видите какво и как се продава? Аз съм ходила. Храната е добра, но санитарния контрол е НУЛА! Без визи, без разрешителни, без винетки, без маршрутни карти, без мита, без контрол... И родата им храним по морето... Не е ли вече прекалено! И после - българите с лошо здраве! Я се опитайте да внесете в Германия, Франция, Чехия, Унгария (да не ги изброявам) може ли храна да влезе без контрол! Само ние пак като жабата и вола... Кажат - скачаме! Баста!!!

Малка забележка - ако цената на зърното пада - ще падне и цената на хляба, т.е. ще се понижи инфлацията. Мисля, че това не е много зле за "суверена". Вярно ще пострадат автомобилните дилъри. Ще спадне търсенето на луксозни автомобили, но мисля си някък ще го преживеем. Между другото - чета днес, че Пламен Димитров (КНСБ) е казал, че цената на хляба щяла да скочи, заради повишената цена на зърното. Леко съм объркан - кое точно е вярно.

Кой сънува 50 млн.тона украинско "зърно"?? За броя на украинците ли говорите? Или "смятате" и руския износ? "Харвардска аритметика" ??

Самия Путя ли квичи тука Митрафоша, пайде излез на светло нарком - анке...!!!

20 mln sa proizveli ama nali i te imat da konsumirat. Po danni do sega Ukra iznasia okolo 3 mln godishni ili okolo 1% ot svetovniat iznos Sega sa iznesli i v djoba na Zelenski i klika okolo polovinata ot 3 mln, ostavat 1.5 mlnot minalogodishnata rekolta Krizata e iskustveno sazdadena i razduhana ot US da vdignat cenata na sobstvenia si i na Canada Iznos, a Rusia e pod embargo Tva e cialata isteria okolo ukro zarrnato

Световен разбирач, ей! Ама пък от зор да разконспирираш рептилите и илЮменатите си бягал от часовете по български ...

Цялата истерия около зърното избухна , когато зеленият наркоман излъга, че най-малко 20 млн.т. не могат да бъдат изнесени от Украйна , заради войната с Русия. Тази лъжа беше многократно тиражирана от медиите на т.н. единен Запад. Целта беше само една – да бъде снета руската блокада на пристанищата в Мариупол и Одеса. Каква всъщност е ролята на Украйна в световното производство и износ на зърно ? За 2018/2019 г. Украйна е произвела 25,1 мл.т., като са изнесени 16,5 мл.т. , останалите са за потребление на вътрешния пазар. За 2020-2021 г. Украйна отчита, че е произвела 27,9 млн.т. , като възможното количество за реализация извън страната през 2022 г.се определя на 17.5 млн.т. Световен лидер в износа на пшеница е Русия –прогноза за 2022 г. – 37,2 млн.т. , с 1 млн. повече от износа за 2021 г. ЕС също е голям износител на пшеница- очакван износ за 2022 г. 24,7 млн. т. Второ място заема Канада, а трето САЩ. Трите страни формират 47,65 % от износа, съответно Русия – 20,51 %, Канада -13,87 % и САЩ – 13,27 %. Делът на Украйна е 2 % от световния износ на пшеница.

От писанията ти: Украйна 17.5 млн.т. предназначение за износ Русия 37,2 млн.т (смятаме че всичкото е за износ, макар че доста лукаво си го писал общо колко е произвела Русия) И после как стана че Русия държи 20% от световния износ, а на Украйна 2%? Ако е 10 пъти по-малък износа в проценти, значи Украйна няма да изнесе 17.5млн тона, а 3.7млн тона (щото Русия уж изнася 37.2 млн. т) Да ти го нахлузя в математиката идиотска дето имаш!

Е, как ще бъде освободено от фитосанитарен контрол?! Тези луди ли са? Или да не питам изобщо. Всичко може да има в това зърно. Защо да не се проверява качеството му и дали изобщо е годно за консумация? Или ще го пласират евтинко, пък ние ще изядем отровите или каквото ще да е там.

Не, само няма да има никакъв контрол, но и жените ще са общи!!! На тия с грозните ви е лесно, ама тия с хубавите...

Украйна се третира почти като член на ЕС, кое точно не ти е ясно ? Разчита се че самите органи в Украйна са достатъчно надеждни, за да се тормози държава която и без това е във ВОЙНА с агресор! Аман от мрънкачи с птичи акъл !

Е по какво прилича на европейска държава една от най-корумпираните и измамнически държави в света? Да, когато са гледани под лупа - може и да са продавали с добро качество. Като знаят, че няма контрол - леле мале. Винаги се чудя на русофобите - един месец преди войната, за вас украинците бяха по-лошата версия на руснаците. Сега са самите богове.

"Е по какво прилича на европейска държава една от най-корумпираните и измамнически държави в света?" Да беше си размърдал трътливия гъз и да беше видял в Киев, Харков, Лвов и други украински градове преди Путлер да разсипе всичко щеше да разбереш по какво прилича на европейска държава ! Ако сравниш София как изглежда спрямо тях, какви хора ще срещнеш в ресторанти, таксита, в метрото, по улиците ще видиш че буквално столицата ни е едно нищо! Ние сме от третия свят, не те !

отговорът беше до "42"

О, много добър аргумент - как изглеждал Киев и други градове... Каква е връзката на това с качеството на зърното? Я порасни малко

Така не се помага на българското земеделие, което и без това е в плачевно състояние. И нямам впредвид "мазните чорбаджии" които печелят двоино като свалят цената и изкупуват на безценица родната продукция и я изнасят , а след това печелят като внасят боклуци (с любезната помощ на МинЗемеделието, ДВСК и Митниците) с надута печалба . Докато не се отреже главата на змията ще внасяме всичко отвън, ще ядем боклуците на света и ще плащаме прескъпо за това . И не само с пари но и със здравето на нас и децата ни.

Кои са тези "мазните чорбаджии" изкупуващи на безценица бе копук? Тва да не ти е както преди да влезем в ЕС, 5-6 човека прекупвачи държат и пристанища, висчко и колкото дадат, а? Хората си следят цените на международните борси и знаят кога се е качила, кога е паднала цената. Война е между търговците също, кой производител ще навият да им продаде продукция. Като не знаеш - не дрънкаш !

Щото нашият хляб не го правят от фуражна пшеница ,плюс субсидията на зърнопроизводителите и пак са на загуба.

Че укропското зърно е освободено от мито, мога да го разбера. Но освобождаването му от фитосанитарен контрол е недопустимо. Дори и само зарид това, че на територията на ЕС не трябва да влизат несертифицирани ГМО растения и продукти. А това, че огромната част от украинското зърно е точно ГМО е отдавна масово известно. За заболяванията, които мже да влязат по нашите селскостопански региони изобщо не ми се мисли.

Да стане хляба десет лева да невземат да фалират зърнопроизводителите

за здравето на хората , то като ангели с големи бели крилца.......

доста прозрачен вой на БГ зърнарите... когато прогнозираха топ урожай, а цените бяха скочили на 150%, никой не се оплакваше :) сега, нещата се връщат в нормалното, и веднага вой, опорки глупости. абе хора, гледайте си жътвата, придвижвайте си продажбите, че накрая от много лакомия ще изгорите, а житото ще загнива по силозите.

Нещо не ми е ясно.Хем реколтата ни тази година е много добра,хем ще купуваме жито със съмнително качество.Защо ???Това,че сме треторазрядна държава е ясно и всичко при нас е с лошо качество,но поне житото може да си го спестим.Гади ми се!!!

с радиация (разбира се в полезната норма) , а нашто за Виена за кифлички.

Дааа Значи нашито за износ А украинският боклук с гъгрици ще мелиме за брашно!!! Еми да сме солидарни с наркомана !!!

и защо па украинското да е с гъгрици, или по лошо? аз разбирам, че има национален интерес и всичко, ама там произвеждат в ПЪТИ повече, изнасят навсякъде, и не е като да им е първа жътва...

Ужас! Зърнопроизводителите тази година няма да могат да си купят нови Бентли, Майбах, Поршета и т.н.

Не се говори за истинските проблеми! Тихомълком държавата отказва да изкупува зърно от български производители за ежегодното подновяване на наличното в държавния резерв. Купуват украинско, защо сме "солидарни". За българските производители сега няма кой да им го изкупи, защото управниците ни са

глупости

Ще настъпи глад ,! Лошокачествена западна пропаганда

Украйна е житницата на Европа!

Какъв фитосанитарен контрол ще спре например г-н Ганчев?

Едно разбрах - цената на хляба няма да падне, нашите зърнопроизводители ще ги фалират, но "приятелските" фирми за внос/износ ще направят рекордни печалби и някои висши "отговорни" чиновници ще съберат доста пачки.

България има достатъчно жито за да е изхранва сама,къде ни е житото,кой го изнесе и разпродаде,къде са запасите?!?

Както обикновено, ние ще си изнесем качествената продукция и после ще внесем евтини боклуци за вътрешно потребление.

Няма какво да се лъжем, ако еврогейците ни заповядат и говна ще ядем

Подобно е положението с украинския мед! В момента заради него няма търсене на българския и родния мед ще остане по складовете! Никакви проби не им взимат и заливат пазара! Да им имам ценностите на ЕС. Няма да защитават собствените си земеделски производители а гледат да ги смачкат особено в година като тази когато разходите ни скочиха с 40-50 процента!

Бе, щом още не ви бие полицията, добре сте. Я , гледай в Холандия какво става, заради "ограничението на азотните емисии". Там фермерите не само се бият с полицията, ами и стрелят по техниката им с бойни патрони. Има снимки в нета с дупки от куршуми в тракторите. Политиката е всичко по-дребно от международна корпорация да бъде затрито.

В Холандия земеделците имат подкрепата на обикновените граждани защото виждат как се затрива земеделието. У нас няма какво да се лъжем никой няма да се застъпи! Това е резултат и от смачкването на самочувствието на народа последните 30 и косур години управление. И все пак недей да бъдеш прекалено сигурен. Ножа е опрял до кокала и не е късно за протести особено с тази инфлация и разходи които сме направили за сезона а възвръщаемост никаква! Ние храним семейства!

Таковата - нали щеше да има продоволствена криза, милиони щели да умрат от глад - пък сега ще се продава на европейския пазар, че и без мито и фитосанитарен контрол? Това с фитосанитарния контрол е скандално!

Боже, пази България ...

Е ако е на по-ниска цена - защо да не внасяме. Тук проблемът е, че няма да се проверява напр. за гъгрици и забранена химия.

Че защо не? Че ние и домати от Полша внасяме - къде по-хубави от българските!

Когато продават на тройни цени - няма проблем, но ако за няколко месеца падне цената-държавата да ги пази от пазара. Айсиктир и бизнес!

абсолютно. аз не виждам нищо повече тук от един вой на зърнарите, който виждат как очакваните огромни печалби за годината започват да им се изплъзват.

Направо им се ева бойната слава на добруджанските нискочели пръчки, които когато избухна войната хвърляха капа, продавайки на цени 150 % по-високи от нормалните. Тогава никой не ревна " ей много печелим, дайте да заделяме по някой лев за нуждаещите се". Сега когато простата пазарна логика връща нещата по местата им, започнаха да опищяват света и да вдигат шум до Господа държавата да им помагала. И как точно ще спрем безмитния внос от Украйна, като е подписан на ниво ЕС-Укр преди няколко години ? :)))) Предлагам им да са по-загрижени относно задаващият се добив на шистов газ в Добруджа - ето това нещо ще бъде фатално не само за тях и за семействата им, а за целия народ.

Зърнената мафия се обади. Щом цените на слънчогледа са наполовина от преди, защо това не го виждаме в магазините? А сега Украинското жито било УЖ некачествено. Ще ви подбие спекулативните цени.. Ясни сте!

Абе ясна е работата - украинското е лошо и фалшиво, а руското е хубаво и първо качество, нали Дир-е? А пък напите юнаци щом имат съмнения, нека си внасят тогава немско, какъв им е проблема?

Украинско без фитосанитарен контрол? Не, благодаря. Яж си го като ти харесва. Кой говори тук за руско? И да има, то си се внася по каналния ред и в момента ще се гледа под лупа.

Има недостиг в Африка, реват че там ще умират от глад и зор да освобождават украинското жито. Изведнъж, вместо да отива за бедстващи държави, ще се продава на европейският пазар! Така ще подбива цените на другите производители! И ще се вихри спекула! Всичко е в името не за хората, а за "свободната търговия" от която западните търгаши си богатеят! Войната се ползва само за печалби!

Поредното безумие от европската комисия, което граничи с престъпление по отношение на собственните си народи: " с решение на Европейската комисия украинското зърно е освободено от мито и фитосанитарен контрол. " Искамисе тия от комисията да ядът хляб, напрявен само от това жито... Така, както не ядът от норвежка сьомга отгледана в затворените рибърници във фиордите, а също и пилешкото от "свободнните кокошки"... Лицемери!

А може би те си знаят "своите народи"! Сега ще изкупят нашето качествено жито за тях и ще оставят ниеда се храни с украинското! Сигурно ще стане и с други! Европа винаги ще бъде на две скорости и ние ще сме си втора категория европейци!

Ххахаха, абе преди защо го няма зърното, сега може да бъде евтино. Нищо му няма на зърното от Украйна, някой търговци не искат цените да паднат...

някоИ! няма дума в бълг език, която да е в множествено число и да завършва на "й"