Доларът поевтинява за трети пореден ден, което е най-продължителния период на спад на американската валута за месец. Понижението започна във вторник, след изслушването на номинираната за финансов министър Джанет Йелън пред финансовия комитет на Сената. Пазарните участници и анализаторите възприеха нейното назначение като сигнал за продължаване на ерата на свръхниските лихвени нива и увеличаване на държавните разходи.

Очакванията, че новата американска администрация ще увеличи стимулиращите мерки, което повиши оптимизма относно перспективите за американската икономика и подхрани апетита за риск и като отговор на това доларът продължава да отслабва.

Зелените пари отстъпват на всички основни валути, като най-голям е сривът спрямо британската лира - понижение с 0.53% до 0.7823 паунда за един долар.* Спрямо еврото доларът спада с 0.35% до 0.8230 евро за един долар.

В момента, обаче, пазарът се вълнува много повече за британския паунд, който е подложен на сериозна търговия. Като се има предвид сделката за Brexit, ускоряване на ваксинирането, въпреки ръста на заразените с COVID-19 в Обединеното кралство, в съчетание с очакванията, че Банката на Англия ще се откаже от отрицателни лихвени проценти, лирата набира сила спрямо еврото и долара.

Британската валута достигна две и половина годишен връх спрямо долара и нов 8-месечен максимум спрямо еврото (ръст с 0.16% до 1.1295 евро).

"Ако погледнете в момента процеса на ваксиниране в Европа, Великобритания изпреварва всички. Тук процентите на ваксиниране са по-високи, отколкото в повечето големи страни от ЕС", каза за "Ройтерс" Майкъл Милк, старши анализатор в Danske Bank. - Освен това можете да видите, че подкрепата за ваксинирането във Великобритания е много по-висока, отколкото в Германия, Италия, Испания и особено, Франция. Това означава, че британската икономика може да се измъкне от кризата с COVID-19 преди останалата част от Европа и аз вярвам, че това трябва да има положително въздействие върху лирата стерлинги."

Експертът добави, че не очаква Английската централна банка да намали лихвените проценти във Великобритания до отрицателни стойности.

Управителят Банката на Англия Андрю Бейли заяви в сряда, че очаква силно възстановяване на икономиката на Обединеното кралство, тъй като страната насърчава ваксинирането на населението срещу COVID-19. По последни данни на Оксфордския университет към 21 януари са ваксинирани с втората доза малко над 456 000 живеещи на Острова.

Банката на Англия ще публикува новата си прогноза за икономическия растеж на 4 февруари, заедно с доклад за лихвената политика, от който ще стане ясно как допълнително ще се стимулира растежа, както вече беше направено в еврозоната и Япония.

Инфлацията в Обединеното кралство започна да се увеличава през декември, като реакция от пандемията, но Brexit и икономическото възстановяване в комбинация увеличават потребителските и бизнес разходите.

Последните данни на националната статистика в Лондон показват, че през декември потребителските цени в Обединеното кралство са нараснали с 0.6% на годишна база и с 0.3% спрямо ноември, докато анкетираните от "Ройтерс" анализатори прогнозираха ръст на първия показател с 0.5 на сто.

*Валутните курсове са актуални към 15.00 часа българско време.

3e-news.net