"Първо - представянето на офертата го има стенографирано в Министерския съвет. Второ - има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето - офертата не е оферта просто, тя е ангажираща." Това каза по Нова Бившият енергиен министър в кабинета "Петков" Александър Николов в отговор на обвиненията на служебното правителство около доставките на синьо гориво и офертата за седем танкера с втечнен газ.

"Прословутите договорени седем танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година", заяви на извънреден брифинг в сряда вечерта служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Има ангажираща оферта от компанията "Шение" (Cheniere*) - "право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите - описан механизъм", разясни Николов. 

За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август - това пък посочиха от "Продължаваме Промяната" след брифинга на служебния кабинет.

Не са подсигурени и слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, атакува Росен Христов.

За октомври вече има договорен слот, отговориха от ПП. 

Александър Николов потвърди, че има слот за първото карго. "За него е взето решение, защото е скоро във времето" - през октомври. "Този слот е осигурен, но съвсем случайно, след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в "Булгаргаз" и БЕХ - решението още не е прието", коментира Николов.

Търговете за капацитет на терминала на гръцкия остров Ревитуса предстоят. Решенията, които трябва да се вземат при по-добра ценова оферта до 18 август, са също отворени към момента, коментира още бившият министър на енергетиката. Освен това този терминал скоро ще увеличи капацитета си. България, ако реши, ще получи всичките седем карга с втечнен газ, изтъкна Николов.

"При разговор със служебния министър му казах кои са неговите "критични" колеги от държавите. Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление - "мижав интерес" към момента за това нещо", допълни бившият министър във връзка с второто и третото карго, които евентуално могат да се получат до края на годината (останалите 4 са за 2023 г., ако се договорят и подсигури инфраструктурата - б.р.).

Николов беше категоричен, че проблемът с количествата е решен.

По въпроса за цената председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски каза по БНТ, че цените на американските компании са близки до пазарните. Но добави, че "приоритет номер едно е наличието на газ, цената наистина е важна, но остава на второстепенен план".

По отношение на хранилището в Чирен ексминистър Николов отбеляза, че то се пълни с по-бързи темпове, в сравнение с предишните две години. "Не е на 80%, защото трябваше да го напълним на 250 евро. Не е напълнено, защото е много скъпо (към момента е на 48,86% по данни специализираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory). Второ - България е една от 12-те държави, към която дългосрочният договор от "Газпром експорт" не се изпълнява едностранно", подчерта Николов.

Ако интерконекторът Гърция-България влезе в екполоация на 1 октомври, цената на природния газ в България може да се понижи драстично, отбеляза Александър Николов. За да се случи това, трябва документалната процедура да е извървяна. Ако обаче това не стане, България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация. Вторият риск е, че количествата газ от договорените карга, които могат да постъпят в страната ни (трите до края на годината и останалите четири през 2023 г.), няма да могат да преминат през алтернативното трасе Кулата-Сидирокастро, защото оттам ще трябва да има отново азерски газ. Това ще направи зиматата изключително тежка с много високи цени на природния газ, предупреди Александър Николов.

Той излезе и с призив към президента Румен Радев. "Безкрайно го уважавам. Искам да го помоля, абсолютно искрено, да не се предоверява на хора с доказано нисък експертен потенциал и по-нисък морал", каза Николов и апелира държавният глава да си направи изводите за случващото се от месец май насам (след едностранното прекратяване от "Газпром" на доставките през април - б.р.)

Междувременно служебният премиер Гълъб Донев каза преди първото заседание на кабинета си, че следващата седмица Министерството на енергетиката ще обяви търг за краткосрочни доставки на втечнен газ, за да се осигури потреблението до края на отоплителния сезон. Това означава, че по всяка вероятност офертата за 3+4 карга няма да бъде приета.

*На интернет страницата си Cheniere се представя така: "Енергията, която произвеждаме, е втечнен природен газ или LNG. Започнахме работа през 2016 г. и вече сме най-големият производител на LNG в Съединените щати и вторият по големина оператор на LNG в света. Нашият LNG достига десетки пазари на пет континента и се очаква търсенето на нашето гориво да нарасне, тъй като страните по света търсят по-чисти начини за захранване на своите икономики".

Компанията е глобална, с централа в Хюстън, Тексас, съоръжения за LNG в Югозападна Луизиана и Южен Тексас, и с офиси в Лондон, Сингапур, Вашингтон, Пекин и Токио.