Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов потвърди на брифинг за направеното от ръководеното от него ведомство предложение за сключване на договор за доставка на седем карго кораба с втечнен природен газ. По-рано, в началото на правителственото заседание, това обяви премиерът в оставка Кирил Петков, като добави, че за договора трябва да се работи в служебното правителство.

Компанията доставчик е от САЩ, но заради търговската тайна Николов не я назова. 

Първата карго доставка на втечнен природен газ може да дойде през октомври на гръцкия терминал за втечнен газ в Ревитуса, за което вече има и резервиран капацитет, стана ясно от думите на Николов, предаде БТА.

Офертата е разделена на две части - през 2022 г. три карга, през 2023 г. четири карга. При изпълнението на програмата за трите товара през т.г., има възможност за сключване на нов договор, при нови търговски условия за следващите четири карга, обясни министърът на енергетиката в оставка.

Николов допълни, че цената е обвързана с индекса в САЩ, който е значително по-стабилен от европейския индекс, а цената за първите три доставки се очаква да бъде с около 30 долара под европейската.

В глобален мащаб има достатъчно предлагане на природен газ. Опитите за създаване на страх и паника са предизборна спекулация, бе категоричен министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Предложението за договор е на екипа на МС съвместно с ЕК за осигуряване на природен газ за зимните месеци, каза по-рано премиерът Петков.