Дървените опаковки за френското сирене камамбер (Camembert) са заплашени, след като Европейският парламент се кани да ги вкара сред продуктите, които задължително подлежат на рециклиране.

Френски евродепутати внесоха вчера изменения за изключването на традиционните дървени кутии от регламент за рециклиране, който ще бъде гласуван идната седмица в Европарламента, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Този текст, предложен през ноември 2022 г. от ЕК, за да бъдат намалени отпадъците, налага цели за рециклиране на всички опаковки от 2030 г. Той е предмет на усилено враждебно лобиране от много компании.

"Дървените кутии, използвани за опаковане на сирена като камамбер, не разполагат с канал за рециклиране, тъй като създаването на такава верига би струвало твърде скъпо". Това заяви пред АФП евродепутатката Стефани Йон-Куртен, която е родом от Нормандия.

Партията й "Обнови Европа" (центристи и либерали), по искане на френските евродепутати, е внесла изменение, според което задължението за рециклиране не се прилага за дървени опаковки (кутии за камамбер, кошници за стриди, баркети за ягоди), нито за опаковки от восък.

Те настояват ЕК да изготви доклад с оценка за наличните инфраструктури за рециклиране на този вид опаковки, както и за ползите за околната среда от задължението те да бъдат рециклирани, преди да реши да ги включи в регламента.

Преди два дни, на 14 ноември, Европейската статистическа служба Евростат отчете, че през 2022 г. ЕС е изнесъл 6,4 милиона тона продукти за рециклиране (хартия, пластмаса и стъкло), което e увеличение с 8,4 на сто спрямо 2021 г. От друга страна вносът възлиза на 4 милиона тона или ръст с 4,2 на сто спрямо 2021 г.

Най-изнасяният продукт през 2022 г.е хартията, съставляваща над три четвърти от износа (77,1 на сто или 4,9 милиона тона), следвана от пластмасата (17,5 на сто или 1,1 милиона тона) и стъклото (5,4 на сто или 0,3 милиона тона).

Същевременно са били внесени 2,4 милиона тона хартия, които представляват 59,3 на сто от целия внос, и по 800 000 тона пластмаса и стъкло (20,6 на сто).

През 2022 г. Индия е най-големият вносител на хартия за рециклиране от ЕС (29,9 на сто), следвана от Индонезия (19 на сто) и Турция (12 на сто).

Най-големият вносител на пластмаса от ЕС е Турция (29 на сто), следвана от Индонезия (17 на сто) и Малайзия (15 на сто).

Най-много стъкло през 2022 г. е било изнесено за Великобритания (46 на сто), следвана от Швейцария (11 на сто) и Бразилия (9 на сто).

Вносът на продукти за рециклиране в ЕС идва основно от Великобритания - 47 на сто от хартия и стъклото и 45 на сто от пластмасата.

САЩ са втори вносител на хартия и пластмаса с около 20 и 8 на сто от теглото на рециклируемите материали. При хартията на трето място идва Швейцария (14 на сто), а при пластмасата - Норвегия (7 на сто). Вторият най-голям вносител на стъкло за рециклиране в ЕС е Швейцария (14 на сто), а трета е Норвегия (9 на сто).