Опашки от пътници, които заминават за лятната си отпуска, се образуват от сутринта на пристанището Пирея край гръцката столица Атина, защото контролът на изискваните документи за здравния статус стана по-строг, след като беше поет от бреговата охрана, съобщава телевизия Скай, цитирана от БТА.

Повечето пътници заявяват пред телевизията, че са ваксинирани срещу КОВИД-19 и имат необходимия сертификат за ваксинация или за прекарване на заболяването. Има обаче и такива, които пътуват за островите с PCR или бърз тест.

Служителите на бреговата охрана следят пътниците да се явяват в пристанищата час и половина преди отплаването на корабите и да имат със себе си всички необходими документи с цел избягване на забавяния при качването на фериботите.

От друга страна пътниците, които се връщат от островите към континентална Гърция, могат да се качат на ферибота и с представянето на резултата от самостоятелно извършен и надлежно регистриран бърз тест за коронавирус (self test), направен до 24 часа преди пътуването.

Броят на заразените с коронавирус в Гърция нараства през последните седмици, което принуждава правителството да въведе задължителна ваксинация на здравните работници и персонала на домовете за възрастни хора и да въведе нови ограничения в цялата страна, включително да допуска само ваксинирани клиенти на закрито в ресторанти и клубове.

На 18 юли гръцките здравни власти съобщиха за нови 1558 случая на заразяване и 10 смъртни случая, свързани с КОВИД-19. В събота новите случаи бяха 2562, а смъртните случаи - седем.