Часовникарското изложение в Женева се открива днес в контекста на подем в сектора след много трудната 2020 година, когато започна пандемията от коронавирус, съобщи швейцарската агенция за финансова информация А Ве Пе (awp), цитирана от БТА.

Второто издание на Дните на часовникарството в Женева (Geneva Watch Days) ще се проведе както онлайн, така и присъствено, с участието на около 30 различни марки, от днес до 3 септември.

Форумът, учреден от девет часовникарски компании, ще представи основно малки независими марки, с изключение на двата гиганта в сектора Брайтлинг (Breitling) и Булгари (Bulgari).

Часовникарите ще представят новите си продукти поотделно, всеки в различен хотел на брега на Женевското езеро.

Преди здравната криза часовникарските изложения като Базелуърлд (Baselworld) или Уочес енд Уондърс Женева (Watches and Wonders Geneva) събираха заедно всички изложители.

Силно засегнатият от пандемията часовникарски сектор в Швейцария започва да си възвръща силите. От януари до юли износът на часовници - ключов показател за сектора - е останал почти стабилен (+0,8 на сто) спрямо същия период през 2019 година, когато отчете растеж от 49,6 на сто на годишна основа до 12,7 милиарда швейцарски франка. Обемът на износа обаче продължава да намалява при новите модели и средната гама.

Затварянето на производства, магазини и ателиета по света, както и спирането на туризма, нанесоха силен удар на часовникарите през 2020 година. Продажбите им в чужбина се сринаха с над 20 процента до 16,98 милиарда швейцарски франка.

Сега високият клас часовници отново предизвикват интереса на китайците и американците, но Европа още не може да се съвземе от кризата поради липсата на туристи.