Закон за въвеждането на пределни цени на природния газ и на електрическата енергия за домакинствата и фирмите в Германия, на стойност от около 100 милиарда евро, беше приет днес от Бундестага (долната камара на германския парламент), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пределните цени за домакинствата и малките фирми ще влязат в сила през март. Те ще бъдат валидни със задна дата, от януари, и ще продължат до април 2024 г. Ценовите тавани ще бъдат установени съответно на нива от 40 евроцента за 1 киловатчас електроенергия и 12 евроцента за природния газ. Пределните цени ще важат за 80 процента от потреблението на база отчетеното предходната година, за да бъде насърчено пестенето на енергия.

Пределните цени за около 25 000 големи компании в Германия ще бъдат установени на нива от 13 евроцента за 1 киловатчас електроенергия и 7 евроцента за природния газ. Те ще бъдат прилагани за 70 процента от енергията, която те потребяват, и ще са в сила от януари.

Фирмите, които ще бъдат подпомогнати, ще бъдат ограничени по отношение на бонусите и дивидентите, които изплащат на служителите си на ръководни позиции. Тези, при които стойността на държавната помощ достига над 25 милиона евро, няма да имат право да изплащат нови бонуси и дивиденти. Забрана ще е пълна за компаниите, подпомогнати с над 50 милиона евро.

Законът, приет от долната камара на германския парламент, предвижда и въвеждането на данък върху свръхпечалбите на производителите на енергия. Със средствата от него ще бъдат финансирани енергийните помощи. Законът предвижда и мерки за насърчаване на производството и използването на възобновяема енергия.