От 1 октомври стотици хиляди малки и средни фирми ще трябва да излязат на свободния пазар на електроенергия. като преминат от регулирани към договорени цени на електроенергия. Ще поевтинее ли токът за бизнеса след промяната и ще доведе ли това до по-ниски цени на продуктите и услугите за крайните потребители.

Малкият бизнес е на ход: какво да очаква

"Нямаше много информация в публичното пространство, но подписах договор. Десетина дена беше цялата процедура - от първия контакт с доставчика до финализиране на процедурата - при това без да ходя до офиса им", споделя опита си пред Нова Ясен Филипов, собственик на магазин за сувенири в центъра на София. Всеки месец плаща между 150 и 500 лв. сметка за ток в зависимост от сезона.

Въпреки че трудно е успял да се ориентира сред офертите, от няколко дни Филипов е избрал своя доставчик на ток.

"Това е един разход, какъвто има всеки бизнес - в някои тежи повече в разходите, при други - по-малко. Факторите, които ми бяха важни при избора, бяха репутация, цена и добро обслужване", допълва той.

Сега очакванията на Ясен Филипов са фактурите за ток да тръгнат надолу. Изчисленията му показват, че средно ще плаща с 20% по-малко от сега - под 250 лв. месечно в пиковите периоди.

За разлика от него обаче, повечето собственици на малък и среден бизнес все още не са направили важната крачка.

"Всички тези магазинчета на улицата, на която се намираме, трябва да излязат на свободния пазар, фризьорски салони, дърводелски цехове, сладкарски цехове, въобще всички фирми, които потребяват стопански ток. Към момента интересът не е толкова голям - все още се колебаят, изчакват донякъде - искам да ги успокоя, че това е съвсем нормална процедура, няма от какво да се притесняват, просто да го направят и ще видят ползите още първия месец след като получат новата си фактура", съветва Павлин Павлов, представител на фирмата доставчик "Гранд Енерджи Дистрибюшън", която в момента осигурява електрическа енергия на 10 000 обекта.

Каква е процедурата: има ли голяма бюрокрация

Страхът от бюрокрация и липсата на информация - към кого и как да се насочат, за да преминат на свободния пазар, отлагат избора на доставчик, обясняват търговците на електроенергия. Всеки ден те се сблъскат с фирми, които не знаят защо и как да преминат на договорени цени на тока.

"В този модерен свят на дигитализация мисля, че процедурата е улеснена - има всякакъв вид дигитална информация, на страницата на КЕВР имаме контакти с всички доставчици, очаква се следващата година КЕВР да стартира платформа за сравнение на цените на всички доставчици, което да помогне за взимането на решение", заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Законът дава гратисен период на фирмите да изберат своя доставчик на ток до 1 юли догодина. Възможност на стъпят на свободния пазар на електроенергия имат всеки един месец.

По експертни прогнози се очаква около 20% от фирмите в България да излязат на свободния пазар от 1 октомври.

Близо 50 са лицензираните доставчици на свободния пазар. Списъкът им е обявен в сайта на енергийния регулатор. При избор на търговец на електроенергия фирмите внимателно трябва да сравняват офертите, съветват експертите. Единственото, което всяка фирма трябва да направи, за да премине от регулирани на договорени цени на тока, е да се свърже с избрания нов търговец и да сключи договор с него.

"Всички фирми трябва да знаят, че до 10-о число на текущия месец трябва да сключат договор с избрания от тях доставчик на електрическа енергия, за да преминат на свободния пазар от следващия календарен месец", отбеляза Павлин Павлов.

"За самия потребител няма административни спънки, тъй като цялата административна тежест поема търговецът. Главното е потребителите да гледат цената, второ - да видят дали е стабилен този доставчик - от колко години е на пазара - това е най-добрият атестат, защото либерализиран пазар има отдавна в България, но има случаи на фалирали доставчици", заяви Павлин Павлов.

"Когато потребителите изискват оферти от доставчиците - да искат крайна цена, в която са включени и разходи за балансиране и други такси, така че да знаят какво сравняват и да не бъдат подвеждани", съветва зам.-министър Жечо Станков.

Как се определя цената

"Обикновено фирмите предлагат два варианта за сключване на договори на свободния пазар. Единият е по свободно договорена фиксирана цена, която важи за целия срок на договора.

Другият вариант е да се заплаща на база почасовата цена на Българската независима енергийна борса за всеки конкретен ден с определена надбавка, която най-често е в рамките на няколко лева, която служи за покриване от страна на доставчика на таксите на борсата, разходите по администриране и балансиране", обясни Павлин Павлов.

Кога ще дойде промяната за бита

Засега битовите потребители ще продължат да получават сметките си за ток от старите си снабдители. От 1 юли догодина обаче започва поетапно излизане на свободния пазар на електроенергия и за тях. Така всяко едно домакинство само ще избира доставчика на ток спрямо своето потребление.

Пълна либерализация на пазара се очаква (засега) до 2025 година. На практика регулираният пазар ще бъде напълно заличен.

Каква е ползата за потребителите

Либерализацията означава по-ниски цени. Преминаването на свободния пазар на електрическа енергия на голям брой потребители води до усилване на конкуренцията между търговците, а естествените сили на конкуренцията водят до намаляване на цените. Това е основният позитив за потребителите. Вече няма да заплащат електричеството, което потребяват по цени, определени от държавата.

Напротив - ще получат правото свободно да ги договарят и измежду всички оферти да изберат тази, която в най-пълна степен отговаря на техните желания, възможности и условия, коментира Павлин Павлов.