Фирмите, закъснели да изберат доставчик, няма да останат без ток, но цената му няма да бъде конкурентна. Това коментира пред Канал 3 експертът на Гранд Енерджи Павлин Павлов.

Вносителят на закона за либерализиране на пазара на електроенергия и шеф на комисията по енергетика в НС Валентин Николов и експертът от Гранд Енерджи Павлин Павлов се обединиха около тезата, че либерализирането на пазара на електроенергия е положителна стъпка в развитието на пазара. Либерализацията означава по-ниски цени.

Павлин Павлов обясни, че смяната на доставчик става лесно до 10-то число, за да влезе в сила от следващия месец.

Валентин Николов похвали активността на търговците на електрическа енергия за тяхната активност в разяснителната кампания. Той допълни, че винаги може да бъде сменен доставчикът на ток, ако цената започне да не удовлетворява клиента.

"Голяма част от свободните търговци са по-активни и по-гъвкави от ЕРП-тата", смята Николов.

През седмицата търговецът с над 10 годишен опит Гранд Енерджи визуализира трите лесни стъпка един стопански субект да излезе на свободния пазар, когато ползва тях. Според Павлин Павлов да подпишеш договор с Гранд Енерджи е по-лесно, дори и от това да си поръчаш пица по телефона. Необходимо е само фирмите да изпратят запитване, като прикачат стара своя фактура. След това получават оферта и проектодоговор.

"Виждате точно колко спестявате от месечната си сметка и ако това ви удовлетворява - подписвате договор, а Гранд Енерджи поема тежестта на административната процедура от Ваше име", сподели още Павлов.

Валентин Николов обясни, че държавата е прекратила некоректната практика на ЕРП тата, с която са обяснявали на фирмите, че няма нужда да избират нов доставчик на електроенергия.

"Изборът на доставчик на ток може да намали сметката в края на месеца, а това означава увеличаване на конкурентноспособността на всяка фирма", смята Павлин Павлов. Той разкри, че цената на Гранд Енерджи е една от най-конкурентните на пазара.

"Нека компаниите направят информиран избор", призова още той.