"Настояваме за внимателен подход по отношение на транзитното преминаване на продукция от Украйна". Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел.

Иван Иванов е цитиран в съобщение на МЗХ да казва, че вследствие на приемането на Регламента за временна либерализация на търговията с Украйна (безмитен внос - б.р.) се наблюдават негативни обстоятелства и последици за националното производство.

Вече писахме, че български фермери и експерти предупредиха за опасност от евтин внос на украинска зърнена продукция при това със съмнително качество - заради дългия престой по складове и кораби и условията за съхранението му.

Сега аграрният министър подчерта пред колегите си в Брюксел, че в страната се внасят много големи количества предимно слънчоглед от Украйна, които не преминават транзитно през страната ни, за да достигнат до страните членки на ЕС, а се продават на българския пазар на цени, които са под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция.

"Притеснения има и по отношение на фитосанитарния контрол и качеството на внасяното зърно и слънчоглед", отбеляза Иван Иванов.

Министър Иванов изрази тревога и по отношение на либерализацията на търговията с Молдова. Значително се повишават безмитните квоти на ябълките, сливите и трапезното грозде, което ще компрометира конкурентоспособността на българските производители. По думите на министъра съществуващата трайна тенденция на сериозно повишаване на цените на горивата ще стимулира реализирането на тези продукти в страните от Източна Европа.