Европейската комисия предложи днес ЕС да прекрати вноса на руски петрол, още руски банки да бъдат изключени от системата за международни разплащания SWIFT, както и да спре излъчването на три руски телевизии, предаде БТА в кореспонденция от Брюксел. Решение за налагане на предложените санкции трябва да вземе Европейският съвет.

Още три банки под ударите на Брюксел

Пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че новите санкции се предвижда да засегнат най-голямата руска банка СБЕРбанк (Sberbank).

СБЕРбанк досега не беше засегната от изключването от системата за международни разплащания SWIFT, както и "Газпромбанк". Причината е, че плащанията за газ и нефт се правят през тези банки, но след указа на президента Путин от края на март за газ трябва да се плаща само през специални сметки в "Газпромбанк".

Освен СБЕРбанк от SWIFT ще бъдат изключени и Кредитната банка на Москва и Руската земеделска банка, съобщи запознат европейски източник, цитиран от Ройтерс. 

"Ние удряме системно важни банки, които са от решаващо значение за руската финансова система и способността на Путин да продължава унищожителната си война. Това ще засили пълната изолация на руския финансов сектор", подчерта Фон дер Лайен.

До преди този пакет седем руски финансови институции бяха лишени от достъп до международната система.

Забраната за вноса на петрол

Във връзка със забраната на вноса на руски петрол председателят на ЕК отбеляза, че тази стъпка няма да бъде лесна и ще се приложи постепенно. Предвижда се ЕС да прекрати вноса на руски суров петрол в следващите шест месеца, а на преработен - до края на годината.

"Вземаме на прицел нашата зависимост от руски петрол. И нека да сме ясни - отказът няма да е лесен, тъй като някои страни членки са силно зависими, но просто трябва да направим тази стъпка", каза Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. 

В отговор цената на петрола сорт брент скочи с 2 на сто до 107,11 долара за барел.

ЕС все пак ще направи изключение за Унгария и Словакия, които нямат достъп до алтернативни доставки. Те ще могат да продължават да купуват петрол от Русия до края на 2023 г. по силата на сегашните си договори.

Четири страни вече обявиха, че ще поискат изключение от правилото за петрола: България, Чехия, Словакия, Унгария. Будапеща заяви, че ще гласува против каквито и да било санкции, ако засягат интересите на унгарците.

В отговор на анонса на Фон дер Лайен унгарски правителствен говорител обяви, че не вижда в предложението гаранции за енергийната сигурност на страната и как точно ще бъде управляван преходният период.

Чешкият министър на търговията Йозеф Сикела пък заяви, че предложението не предвижда механизъм за споделяне на тежестта на ембаргото. "Проучваме го, но аз лично виждам проблем", каза министърът в кулоарите на бизнес конференция.

Знаем, че някои държави от ЕС, заради географското си положение и зависимостта си от руския петролен внос, са изправени пред особени трудности. Взехме това предвид при изготвянето на предложенията, поясни по-късно говорител на ЕК.

Руски депутат заяви междувременно, цитиран от агенция РИА, че въпреки ембаргото ЕС ще продължи да купува руски петрол през трети страни. 

Какво друго се санкционира

Санкциите засягат и три руски телевизии, които Фон дер Лаейн не посочи конкретно, и те няма да могат да разпространяват програмата си в ЕС нито в ефир, нито онлайн.

В черния списък влизат и високопоставени военнослужещи, извършили военни престъпления в Буча и при обсадата на Мариупол

Фон дер Лайен заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да плати висока цена за жестоката агресия срещу Украйна. Искаме Украйна да спечели тази война, но и да бъде способна да се възстанови след това. Трудно е да се предвидят необходимите суми - вероятно ще бъдат нужни няколкостотин милиарда евро по оценки на специалисти, добави тя. Вече се споменава сума от 600 млрд. евро.

Фон дер Лаейн предложи на евродепутатите да започне работата по подготовката за бъдещото възстановяване на Украйна след войната.