България иска от ЕС отсрочка от две години преди да спре вноса на руски петрол, заяви председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски.

"Разговорите продължават. Българското правителство е решило да направи всичко възможно" страната ни да бъде изключена от ембаргото, каза Рибарски в предаването "Тази събота" на bTV. Ако не се получи дерогация (изключение), България ще наложи вето на решението, каза Рибарски. 

По думите на Рибарски за страната ни трябва да важат същите аргументи като за Унгария и Словакия. Рафинерията в Бургас е настроена технологично за преработка на руски нефт.

Разбра се, че три страни - Чехия, Словакия и Унгария - и трите без излаз на море, по всяка вероятност ще получат дерогация от налагането на забрана за внос на петрол от Русия. Трите страни плюс Полша и източната част на Германия получават нефт по магистралния тръбопровод "Дружба" - още от времето на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ).

"Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала - да, най-вероятно ще наложим вето (на решението за ембарго на руския нефт)", каза Рибарски.

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание не коментира възможните негативи на едно такова вето за нашата страна и заяви, че в момента "сме се концентрирали на позитивите".

До края на следващата седмица ще имаме отговор от ЕК за нашето искане. "Две години отсрочка иска България от тези санкции", каза Рибарски.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев вече каза, че ако ЕС въобще допусне дерогация по въпроса, България ще поиска да е сред "освободените" от забраната за внос.

По-рано тази седмица Европейската комисия представи плановете си за ембарго като част от най-строгия пакет мерки срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна - шести поред.

Плановете призовават за забрана на покупките на нефт и нефтопродукти, както и забрана корабоплавателната индустрия, базирана в страните членки на ЕС, да работи с руски петрол. Сега предложенията се доработват, за да се отговори на опасенията на различните държави членки. Предвижда се ЕС да прекрати вноса на руски суров петрол в следващите шест месеца, а на преработен - до края на годината.

Окончателната дума ще има Европейският съвет.

Още при анонса ЕК обяви, че ще направи изключение за Унгария и Словакия, които нямат достъп до алтернативни доставки. Те ще могат да продължават да купуват петрол от Русия до края на 2023 г. по силата на сегашните си договори.

Междувременно Кипър, Гърция и Малта изразиха очакването си Европейският съюз да вземе под внимание техните опасения във връзка с планираната забрана за транспортиране на руски петрол при уточняването на подробностите по предложеното ембарго върху руския суров петрол.

"Необходимо е да се вземат предвид опасенията на Гърция, Малта и, разбира се, Кипър по конкретни въпроси, свързани със санкциите", заяви в петък кипърският президент Никос Анастасиадис пред репортери в Атина, цитиран от Ройтерс и БТА.

Гърция, Малта и Кипър разполагат с най-големите корабни флотилии сред 27-те страни членки на ЕС и в трите страни се намират големи центрове за мениджмънт на корабния транспорт.