Ако се приеме дерогация за петрола, България ще поиска отлагателен период. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти след началото на регионалната среща за енергийна сигурност, която се провежда днес в София.

Вицепремиерът изтъкна, че ако Европейският съюз като цяло реши, че няма да има дерогация за никакви държави, тогава страната ни няма да получи отлагателен период.

Страната ни може да поиска отлагателен период за спиране на доставките на руски петрол, ако санкциите, както се приемат, предвиждат дерогация за поне една държава, добави Асен Василев.

Европейската комисия предвижда поетапен отказ от руския петрол в рамките на шест месеца, а от нефтопродукти - до края на годината. Решението как точно да изглежда санкцията "петролно ембарго" ще вземе Европейският съвет. 

Как реагираха други страни

Осен България, поне още три страни смятат за твърде кратък преходният период. Унгария и Словакия получават почти всичките си количества вносен петрол от Русия, най-вече по тръбопровода от съветско време "Дружба" - и настояват за изключение от планираното от ЕС петролно ембарго.  

Чехия също е сред членките на ЕС, които са най-силно зависими от руския петрол. Според местни медии от Русия идват 99 процента от количествата, необходими на чешките потребител

Унгария не може да подкрепи предлаганото от ЕС ембарго върху вноса на руски петрол, тъй като това ще разруши енергийната й сигурност, каза министърът на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

"Пакетът санкции на Брюксел ще забрани петролните доставки от Русия за Европа със сравнително кратко предизвестие. В случая на Унгария - до края на годината", посочва Сиярто във видео, публикувано във "Фейсбук". Министърът допълва, че Унгария не може да подкрепи мерките в сегашния им вид.

Словакия иска 3-годишен преходен период за постепенно отказване от руския петрол, заяви икономическият министър Рихард Сулик.

"Съгласни сме с тези санкции, но заявяваме, че имаме нужда от преходен период, докато се адаптираме към ситуацията. Това, което се обсъжда днес, е продължителността на преходния период", посочи Сулик. 

По думите му по-дълъг период ще даде време за осигуряване на алтернативни източници.

Според източник на Ройтерс Унгария и Словакия ще могат да продължат да купуват руски петрол до края на 2023 г. съгласно действащите договори.

Но за това трябва да има съгласие на ЕС за предоставяне на дерогация (изключение) по принцип.

Чехия ще подкрепи въвеждането на ембарго, ако й бъде предоставен преходен период от 2-3 години, отбеляза премиерът Петър Фиала, цитиран от ТАСС.