Цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през юни се понижи с 8,6 процента до 22,78 долара за барел днес преди обед на Лондонската борса ICE в очакване на растеж на добива на страните от ОПЕК от 1 април, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

За последен път цената на петрола сорт Брент е била на това равнище през ноември 2002 година.

Стойността на американския лек суров петрол се понижи с 6,1 на сто до 20,2 долара за барел.

Междувременно Саудитска Арабия потвърди плановете за увеличаване на добива на петрол от 1 април, когато изтича споразумението ОПЕК + за намаляване на добива, съобщи пред ТАСС източник, запознат с плановете на саудитския петролен гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco).

Да, в сила са. Обещават да достигнат добив от 12,3 милиона барела, каза той.

По-рано Сауди Арамко обяви, че е получил от министерството на енергетиката указание да увеличи добива до максималното равнище от 12,3 милиона барела дневно. За да бъде достигнат този обем, част от суровината дори ще бъде иззета от вътрешния пазар.

Споразумението за намаляване на добива между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още няколко страни производителки на петрол, известно като ОПЕК+, изтича в края на март. Не бе постигнат консенсус за удължаването му, тъй като Саудитска Арабия и Русия не преодоляха различията си. Москва предлага продължаване на споразумението при предишните условия и само за второто тримесечие на годината, а Саудитска Арабия иска повишаване на съкращенията с 1,5 милиона барела дневно до края на годината.

Провалът на споразумението доведе до рязко поевтиняване на черното злато, за което допринася и намаляването на търсенето заради пандемията от коронавирус.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в петък се понижи до 24,26 долара за барел, информира днес на сайта си картелът. В четвъртък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 26,04 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.