Москва е изправена пред бюджетен дефицит от 3 трилиона рубли (38 милиарда долара) заради срива в цените на петрола, каза днес министърът на финансите на Русия Антон Силуанов, цитиран от ДПА.

Петролът, една от основните износни суровини на Русия, загуби около една трета от стойността си този месец заради намалялото световно търсене на фона на общия спад в търговията зарaди пандемията от коронавируса и неуспешните преговори в ОПЕК+ за допълнително съкращаване на доставките. При сегашните цени обемът на приходите от петрол и газ е почти 3 трилиона рубли по-малко, отколкото планираните цифри, каза Силуанов, цитиран от държавните медии, на заседание на финансовото министерство.

Руската рубла, която е силно свързана с котировките на черното злато, поевтиня с една десета от началото на месеца. Руската централна банка (РЦБ) продава резервите от чуждестранни валути в опит да подкрепи рублата, която се понижи в днешната търговия до 79 рубли за долар - най-ниското й равнище от над четири години.

Русия преживя подобна криза с курса на рублата заради срив на цените на петрола през 2014-2015 година. Страната обаче продължава да е в голяма степен обвързана с цените на стоките въпреки усилията за диверсификация на икономиката след тази криза.