Цените на петрола компенсираха част от вчерашния си спад в азиатската търговия след мащабния план на Европейката централна банка (ЕЦБ) за противодействие на ефектите от пандемията от коронавирус, предаде "Франс прес". В сряда петролните котировки потънаха до 18-годишен минимум.

Американският лек суров петрол с доставка през април поскъпна с близо 17 процента днес в Азия след вчерашния спад с 24,4 на сто в Ню Йорк. По-късно същите контракти повишиха цената си с още 11,29 на сто до 22,67 долара.

Лондонският сорт Брент поскъпна с 8,5 на сто до 27 долара за барел тази сутрин в Азия, ден след потъването на стойността му с 14 процента.

Паниката на петролните пазари настъпи на 6 март след провала на споразумението на ОПЕК и Русия за още по-голямо намаляване на добива в подкрепа на цените.

Колосалният спешен план на ЕЦБ на стойност 750 милиарда евро за преодоляване на отраженията от пандемията от коронавирус чрез изкупуване на държавен и частен дълг предизвика рязко покачване на петролните котировки. Анализатори обаче очакват цените на петрола да останат ниски в контекста на коронавируса