На американските инвеститори от днес се забранява да влагат пари в ценни книжа на 59 китайски компании. Администрацията на президента Джо Байдън обяви забраната в началото на юни, разширявайки "черния списък" на предишния държавен глава Доналд Тръмп, заради опасения от връзките на корпорациите с геополитическите амбиции на китайското правителство, припомня Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Сред фирмите, обхванати от мярката, са Aero Engine Corp. of China, Aerosun Corp, Huawei Technologies, както и най-големият китайски производител на полупроводници SMIC.

Действията срещу SMIC "произтичат от китайския военно-гражданска синтез (China"s military-civil fusion - MCF) и доказателства за връзки между SMIC и обекти от китайския военно-промишлен комплекс, които предизвикват загриженост".

Въпреки това американските инвеститори ще могат през следващите 12 месеца да търгуват с ценните книжа, за да "разтоварят" портфолиото си, уточнява "Файненшъл таймс".

Макар от американските инвеститори да не се изисква да продадат ценните си книжа, след изтичането на едногодишния период те ще могат да правят това само с разрешение от министерството на финансите, което ще упражнява надзор върху новия регулаторен режим.

Указът забранява преките инвестиции в дългови и акционерни книжа, както и във фондове, в чието портфолио са включени китайски книжа.

Решението е сред най-агресивните мерки, приемани досега от Вашингтон срещу Пекин и дава пореден сигнал, че администрацията на Байдън може да възприеме или доразвие много от тактиките, използвани от Тръмп в усилието да се запази конкурентоспособността на САЩ спрямо Китай, отбелязва Си Ен Би Си.

В списъка на предишната администрация китайските компании бяха 48.

Миналия декември Министерството на търговията на САЩ добавя към черния списък най-голямата в света компания за дронове DJI заедно с AGCU Scientech; China National Scientific Instruments and Materials и Kuang-Chi Group заради "мащабни нарушения на правата на човека в Китай чрез злоупотреба със събиране на генетичен материал и анализ или високотехнологично наблюдение".