Американското законодателство наказва Пекин за това, което САЩ определя като продължаващия геноцид срещу уйгурите и други мюсюлмани, отбелязва Ройтерс.

Проектът за Закон за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите съдържа "оборима презумпция", според която всички стоки, произхождащи от Синцзян, са произведени с употребата на принудителен труд. Презумпцията може да бъде оборена, ако вносителите на стоките докажат, че при производството им не е бил използван принудителен труд.

На американските фирми, които все още имат вериги за доставки и инвестиции в региона, беше заявено, че "рискуват да нарушат американското законодателство".

Законопроектът бе одобрен единодушно от сенаторите. За да се превърне в действащо законодателство, той трябва да бъде одобрен и от Камарата на представителите и да бъде изпратен за подпис на президента Джо Байдън. За момента все още не е ясно кога ще се случи това.

Сенаторът републиканец Марко Рубио, който е инициатор на законопроекта, призова Камарата на представителите да действа бързо.

"Няма да си затваряме очите за продължаващите престъпления на Китайската комунистическа партия и няма да позволим корпорациите свободно да се възползват от тези ужасни нарушения" на човешките права, изтъкна Рубио.

"Нито една американска корпорация не трябва да се възползва от тези нарушения. Нито един американски потребител не бива, без да го съзнава, да купува продукти, произведени с робски труд", заяви демократът Джеф Мъркли, който е съинициатор на законопроекта.

Миналия петък администрацията на Байдън добави 14 китайски фирми и други субекти към своя икономически черен списък заради предполагаеми нарушения на човешките права и наблюдение в Синдзян.

По-рано този месец френските власти започнаха разследване в четири модни марки за "престъпления срещу човечеството".

Uniqlo, собственикът на Zara Inditex, и френската текстилна фирма SMCP отричат твърденията, докато Skechers отказва коментар, съобщи BBC.

Този ход не предприет след жалби от Европейския уйгурски институт и други групи за натиск, в които се твърди, че търговците на дребно печелят от използването на принудителен труд.

Регионът Синцзян произвежда 85% от памука в Китай и дава около една пета от глобалните доставки на суровината.

Уйгури са задържани в лагери, където, твърди се, са подложени на изтезания, принудителен труд и сексуално насилие. Китай отрича тези твърдения, като каза, че лагерите са съоръжения за "превъзпитание", целящи изваждането на уйгурите от бедността.