Китайските компании продължават да държат първите места и през първата половина на настоящата година по производство и доставка на слънчеви модули и елементи. Това става ясно от поредния рейтинг, който публикува компанията InfoLink Group.

Слънчеви модули

Китайската LONGi затвърждава лидерското си място в света, което зае през миналата година.

JinkoSolar, която заемаше първо място през предишните няколко години неочаквано спада до четвърто място. Преди нея се нареждат Trina и JA Solar. Иначе като цяло съставът на компаниите от първата десетка остава непроменен.

Въпреки че InfoLink Group не посочва обемите на доставка за всяка от отделните компании, според класацията, като цяло производството и доставката на първите десет компании обхващат 70-80 % от световния пазар за първата половина на 2021 година със 79.5 ГВт. По данни на авторите на рейтинга, обемът на доставки на Longi, Trina и JA Solar (и трите са китайски компании) е нараснал с 80 % в сравнение със същия период на миналата година. Останалите компании в топ 10 са се развивали по различен начин като при някои се отчита ръст от 30 %, но при други има и спад на обемите.

Компанията First Solar, единственият производител на тънкослойни модули (CdTe) в рейтинга, която се е възползвала от търговския конфликт между Китай и САЩ, е увеличила обема си на доставки на пазара в Щатите. От друга страна, китайската Suntech през първото полугодие е отбелязала ръст със 77 % благодарение на устойчивото развитие в Европа и Индия и значителното разширяване на производствените мощности в Чанчжоу.

Слънчеви елементи

За разлика от разместванията по отношение на производството (доставките) на слънчеви модули, при производителите на слънчеви елементи няма почти никакво разместване, спрямо предишната класация.

Обемът на осъществените доставки на петте водещи производители са се увеличили в сравнение със същия период на миналата година. Секторът, обаче, през първата половина на годината е преминал през трудности - повишаване на стойността на силициевите пластини, което се е отразило на приходите.

През първата половина на 2021 година промяната в номенклатурата (размера) на произвежданите елементи е настъпило по-бързо от очакваното. Според изчисленията на InfoLink Group, през този период на тримата водещи производителя на елементи от 182 мм и 200 мм са се падали около 38 % от общия обем на доставки. Това са Tongwei, Aiko и Runergy.

Заедно с това е започнало извеждане от експлоатация на старите производствени линии за G1. С бързия преход към размери от 182 мм и 210 мм през втората половина на годината, търсенето на 166 мм (M6) клетки бързо ще премине към по-големи формати, смятат от InfoLink Group.

3e-news.net