Някога замислял ли си се на какви хора се възхищаваш? Какви са твоите ценности? Креативността, свободата, енергията, динамиката, предизвикателствата и самостоятелността са някои от най-често споделяните ценности. Но какво точно са те? Нещо за хапване ли са, преживяване ли са или нещо съвсем различно?

 Какво са ценностите?

Ценностите не са нещо материално, нито нещо задължително. Те са състояние, което те съпровожда през целия ти живот, без значение дали го осъзнаваш или не. Понякога се чувстваш зле заради някое твое действие, но не си сигурен защо - много често е защото си действал срещу своя ценност без да го осъзнаеш. Ценностите са многобройни и доста от тях са взаимосвързани, противоречащи си или толкова сходни, че се чудиш дали изобщо са различни. Те често са абстрактни понятия като например "свобода". За какво мислиш, когато чуеш думата "свобода"? Какво значи за теб да бъдеш свободен? Дай определение на "свобода" и имай предвид, че ще е различно от определението, което някой друг дава.

Какво общо имат ценностите с кариерата?

Сега ще ти разкажа за една онлайн мегазвезда, която в момента живее живота си по най-добрия за нея начин точно защото е успяла да определи своите ценности и да създаде кариерата си според тях. През 2010-та година двайсет и еднагодишната Лили Синг, сега известна като IISuperwomanII в Ютуб, записва клипче в стаята си в къщата на родителите си в Онтарио. Решила е, че няма да завърши университет, а вместо това ще създава комични къси клипове в новопоявилата се платформа. Тя взема този риск по времето след световната финансова криза, когато млади висшисти не успяват да намерят работа и да се издържат, а какво остава за човек без висше образование. Разбира се, родителите й са против, но тя настоява. Тя следва сърцето си, вижда как може да бъде съпричастна и да допринесе за благополучието на други хора, с други думи, тя започва кариера съобразена със собствените си ценности. Тя желае да бъде жизнерадостен индивидуалист, който е свързан с другите, който вдъхновява и променя света около и отвъд себе си.

Как IISuperwomanII проявява своите ценности

И започва да работи за това. По това време Синг страда от депресия и въпреки това, подтиквана от своите усещания за това на какво е способна и какво иска, тя започва да гради империя. Днес тя се радва на над 14 милиона абоната на главния й канал, партнирала си е с Бил Гейтс, Скалата Дуейн Джонсън, Мишел Обама и много други, през 2015-та година е започнала кампания против омразата между момичета, успяла е да подкрепи над хиляда момичета в борбата им да получат образование в Кения и Индия, през 2016-та година е излязъл първия й филм, през 2017-та и 2018-та година е работила заедно с UNICEF за детски права и безопасно образование, издала е книга за личностно развитие, която е била бестселър на Ню Йорк Таймс и тази година през септември ще бъде излъчено първото телевизионно токшоу, на което Лили Синг ще е водещ и изпълнителен продуцент. А пък да не говорим за многобройните й отличия като професионален Ютубър, марката дрехи и всички появи по телевизията и списания. Не е зле за неопитна двайсет и една годишна девойка, нали?

Ценностите променят ли се?

Забележи, че водещите й ценности не са били едни и същи през целия този деветгодишен период. Разбира се, най-силните й ценности са се запазили, но просто са се разместили в реда на приоритетите й. В началото индивидуалността и грижата за себе си са били водещи, след което постепенно съпричастността и свързаността с другите надделяват и кариерата й отразява тази промяна. През последната година, първоначалните ценности отново заемат челно място в листа на приоритетите й. Както хората се променяме, така се променят и нашите приоритети. Важно е да съобразяваме основните си ценности една с друга, дори когато това е трудно.

Ами ако ценностите ми не си подхождат?

Представи си, че искаш да бъдеш много дисциплиниран, но и постоянно търсиш удоволствие. Какво се случва, когато тези две ценности са еднакво важни за теб, но в дадена ситуация си противоречат? Вместо да си свършиш поставената задача, би отишъл да си поиграеш с домашния любимец и така ще удовлетвориш ценноста "удоволствие", но ще накърниш "дисциплина". Или обратното. От време на време се налага да избираш между своите силни ценности.

Аз съм съпричастен, но не като нея

Ти и Лили Синг може да споделяте някои ценности като съпричастност, например, но това не значи, че ще я проявявате по един и същи начин. Ти би могъл да си съпричастен към животните, околната среда или зависимите хора, докато тя е съпричастна към децата и момичетата без възможност за образование. А може съпричастността да не е толкова важна ценност за теб колкото е за Синг и в това няма нищо лошо. Потърси тези ценности, които проявяваш най-често, които са най-важните за теб, защото точно те са ценностите, които оказват най-голямо влияние върху поведението и успеха ти.

А сега на къде?

На 26.09.2019 в Интерпред JobTiger и Career rEvolution орагнизрат конферецния за кариерно преоринтиране. Топ работотадели ще представят казуси, по време на които участниците могат да преценят дали работата при тях е сихнронична с ценностите им.

Повече информация тук - http://scaleupyourcareer.com/